среда, јул 24, 2024

Okrugli sto – Izmene Krivičnog zakonika, delikt mišljenja ili bolja zaštita novinara

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. novembra 2021. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) organizovali okrugli sto “Izmene Krivičnog zakonika – `delikt mišljenja` ili bolja zaštita novinara”.

Novinarska i medijska udruženja, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u okviru Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara inicirala su rad na unapređenju krivično-pravne zaštite novinara i medijskih radnika. Predložena rešenja za izmene i dopune Krivičnog zakonika na kojima je radio profesor Zoran Stojanović su u okviru Grupe pozitivno ocenjena. Međutim, u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koju je pokrenulo Ministarstvo pravde pojavile su se kritike predloženih izmena.

Da li su i koliko opravdane kritike predloženih izmena Krivičnog zakonika, ima li boljih rešenja, pored uvodničara Zorana Stojanovića, profesor krivičnog prava, Livije Pavićević, državne sekretarke Ministarstva pravde, Jovana Ćosića, pomoćnika ministra pravde za normativne poslove, Gordana Predić, posebne savetnice u Ministarstvu kulture i informisanja, Slobodana Radičevića, predsednika IO UNS-a, Verana Matića, predsednika ANEM, Radeta Đurića, pravnik NUNS i Roberte Taveri, iz Article 19, pokušali su da malo razjasne Milena Vasić, advokat Yucom, novinar Srđan Škoro, pisac Marko Vidojković, predsednik NUNSA Željko Bodrožić, Ivana Stefanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija, profesor FPN u penziji Rade Veljanovski, novinar Vukašin Obradović, Tamara Tankosić, novinarka RTS i Tara Petrović aktivistkinja Građanskih inicijativa.

Tokom dvosatne prilično jalove rasprave provejavalo je pitanje da li se radi o poboljšanju zaštite novinara ili onih koje koje bi novinari eventualno kritikovali.

Srđan Škoro se založio za to da se javnosti odgovori “čemu ovaj zakon i ko će da zaštiti novinare kada im pretnje dolaze iz vrha vlasti i kada predsednik države oslobađa osobu koja je pravosnažno po privatnoj tužbi novinara osuđena na tri godine zatvora”. Imamo dobre zakone ali se ne sprovode, samo gubimo vreme, kazao je Škoro.

Mi se osećamo bespomoćno i podržavam ono što je rekao kolega Škoro, da samo gubimo vreme. “U tom Predlogu krivičng zakonika postoji jedan član (140) koji bi mogao da bude šteta po novinare”, rekao je Bodrožić navodeći primer: Ako danas razgovarate sa premijerkom, a ona sutra ode na najopskurniji medij!

“Ovo je ilustracija stanja svesti našeg društva”, kazao je Veljanovski i izrazio bojazan da se iza svega ne krije želja da se zaštite novinari nego – političari.

D. B.