недеља, јун 16, 2024

Ćorović nakon puštanja iz policije: Ova bruka je lice Aleksandra Vučića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. novembra 2021. (Beta) – Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je večeras nakon što je puštena iz policije, gde je privedena zbog gađanja jajima murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, da je ta bruka “lice predsednika Srbije Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu”.

Ćorović je ranije danas privedena zato što je jajima građala mural Ratka Mladića, na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u centru Beograda, koji su obezbedjivali pripadnici policije. “Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog, bolesnog režima”, rekla je Ćorović za TV N1. Ona je navela da joj se policajci u civilu, koji su je priveli, uopšte nisu predstavili, već da su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući.

Istakla je da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su aktivistkinja Jelena Jaćimović i ona otišle ispred murala i videle da, da osim novinara i policije, “nije bilo nikoga od kolega”.

I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu. Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)”, dodala je ona. Naglasila je da joj se policajci nisu predstavili i nisu im rekli gde ih vode, ali da su s njima postupali ljubazno u Policijskoj upravi za Vračar.

Aktivisti i građani okupili su se večeras na Trgu Nikole Pašića nakon što je Ćorović uhapšena, gde im se ona kasnije pridružila i najavili su da će se uputiti ka mestu gde je iscrtan mural Ratka Mladića.

Mural čuva policija

Nakon što su se okupili ispred Doma sindikata, aktivisti, građani, predstavnici NVO ali i opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović, krenuli su u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića ali ih je blokirao kordon policije, javlja reporterka N1. Situacija je mirna, ne dolazi do kontakata između građana i policije.

Aktivisti su se kretali bez blokade saobraćaja, trotoarom. Krenuli su kada su im se priključile ranije danas privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović. One su puštene iz PU Vračar nešto pre 19 sati.

Aktivisti su ispisali na papiru „mural mora pasti“. Reporterka N1 prethodno je javila da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je videla jedan policijski kombi kod Doma sindikata, ali i, uz građane i aktiviste, i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS, Nove stranke i Narodne stranke.