недеља, јун 16, 2024

Dodik: SDA nastala u džamiji

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 7. septembra 2021. (Beta) – Islamska zajednica (IZ) u BiH saopštila je povodom izjave Milorada Dodika (“da je stranka demokratske akcije nastala u džamiji i da se u BiH najčešće dizala buka zbog stavova IZ), da su srpskom članu Predsedništva potrebni konflikti i da su konflikti jedino što on može da ponudi i na osnovu čega se pokušava održati na vlasti.

“Stavovi IZ u BiH uvek su bili staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, sve u cilju smirivanja stalnih tenzija koje proizvode ovakvi bahati političari”, navodi se u saopštenju IZ.

Ako je neko dizao buku zbog stavova IZ u BiH, dodali su, to su bili “oni koji su uzurpirali imovinu Islamske zajednice, porušili njene objekte, koji brane i veličaju ratne zločince, koji su ubili 115 imama i skoro doveli do nestanka IZ na velikom delu BiH”.

“Dobre odnose među građanima i narodima remete oni koji godinama provode diskriminaciju nad IZ u BiH, blokirajući samo njoj potpisivanje ugovora sa državom”, navodi IZ i dodaje da dobre odnose među građanima i narodima remete oni “koji su u delu BiH u sekularne institucije entiteta uveli veru i verske obrede kao faktor isključivanja i diskriminacije svih onih koji ne pripadaju dominantnoj veri ili crkvi”.

“Posebno je interesantan njegov (Dodikov) stav u kojem kaže: ‘Ako postoji vjerska zajednica sa čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga”. Na taj način, kažu, Dodik pokušava da svoj nacionalizam i šovinizam prenese na teren vjerskih zajednica u BiH koje “uprkos ovakvim radikalno-nacionalističkim politikama i političarima ipak sarađuju i pokazuju da građani ove zemlje mogu da žive u miru i toleranciji”.

Iz IZ u BIH za Dodika kažu da javno i na sve načine nastoji omalovažiti i urušiti državu i to kao član njenog Predsjedništva, iz čijeg budžeta uredno prima visoku platu”, kao i da on svoje političko i javno delovanje temelji na lažima, uvredama, podmetanjima i na stalnom izazivanju konflikata, mržnje i netrpeljivosti među ljudima, atakujući na dostojanstvo i ugled ljudi i čitavih naroda”.

Dodik je juče novinskoj agenciji Srna izjavio da je lider SDA Bakir Izetbegović “poslednja osoba na svijetu koja bi smjela da govori o miješanju vjerskih zajednica u politički život, ako se zna da mu je i partija pokojnog oca, koju je nasledio, praktično nastala u džamiji i da se po džamijama regrutovalo i regrutuje članstvo”. Reagujući na stavove IZ u BIH, Dodik je ocenio da se istupi poglavara IZ u BIH Huseina Kavazovića ne razlikuju od istupa bilo kog bošnjačkog političara, te da to najbolje dokazuje njegova tvrdnja da je džamija odlučujući faktor u političkoj utakmici među muslimanima.

“Reis Kavazović odranije je poznat po teškim izjavama, koje sam često izbegavao da komentarišem upravo zato što je riječ o vjerskom autoritetu muslimana u BiH”, naveo je Dodik i dodao da je Kavazović nastupio kao političar. Da je Kavazović zaista okrenut suživotu, toleranciji i zajedništvu imao je odličnu priliku da javno opomene Bakira Izetbegovića da se ne može obračunavati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime bi “posvjedočio da je ono što tvrdi da jeste, a u stvari nije”. “Umesto toga Kavazović pokušava da se jezikom nedostojnim jednog vjerskog lidera obračuna sa Miloradom Dodikom, legalno izabranim predstavnikom Srba u Predsedništvu BiH. Sve što je rekao reis Islamske zajednice u BiH, više govori o karakteru i usmerenju zajednice koju vodi, nego o političkom delovanju Milorada Dodika”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Ni Kavazović ni Izetbegović ne mogu demantovati notornu istinu, a to je da je SDA oduvijek svoje pristalice regrutovala upravo u džamijama. Kad se uvaženi reis uhvatio šovinizma, želeo bih da ga podsetim na obraćanje Bošnjacima u Švajcarskoj, kada je pun tolerancije i želje za suživotom apelovao da se ne dozvoli da ‘Vlah vlada Srebrenicom’. Eto kako uvaženi Husein Kavazović vidi Srbe i život sa njima, istakao je Dodik.

Prethodni tekst
Sledeći tekst