субота, јун 22, 2024

Dodik: Posle mene – niko!

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 29. jula 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman da podnese ostavku na tu funkciju, pod uslovom da se ne bira novi član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Dodik je naveo da je to predložio i na sastanku političkih lidera iz Republike Srpske u ponedeljak, dodavši da će isto predložiti i sutra na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.
“Predložiću to i sutra. Sutra je veoma važan dan”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, na sutrašnjoj sednici Narodne skupštine RS će se “manifestovati nacionalno jedinstvo” u odgovoru na odluku Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Dodik je ponovio da “nametnuta odluka nije u skladu s Ustavom i pravom” i rekao da “sada imamo hajku Bošnjaka nad Srbima, što podseća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio”.

Dodik smatra da nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u (tom) strašnom progonu i distanciraće se od toga. “To će definitivno pokazati svu trulež koja u BiH zaudara već godinama. Pokazaće da je BiH eksperiment međunarodnog faktora koji na ovaj način ignoriše volju jednog konstitutivnog naroda, čak poništavajući njegov identitet”, ocenio je Dodik na konferenciji za novinare.

Predsednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da za očuvanje Republike Srpske nije potrebna zajednička vlada sa Savezom nezavisnih socijademokrata (SNSD), već ostavke svih onih koji su RS zajedno sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom doveli na rub ekonomske i demografske propasti.

“Ulazak u takvu vladu, bio bi ravan izdaji vlastitog naroda i osnovnih moralnih principa”, kazao je Miličević. Dodik je ranije predložio da se posle odluke Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida formira koncentraciona vlada, odnosno vlade nacionalnog jedinstva RS, u kojoj bi učetvovale sve parlamentarne stranke u tom bh. entitetu. Ovaj predlog je opozicija već odbila.