недеља, јун 16, 2024

Incko u Klin, Dodik u ploču

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 29. jula 2021. (Beta) – Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da su Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Predlog zakona o neprimenjivanju Odluke Visokog predstavnika u BiH, kojom je nametnut zakon o zabrani negiranja genocida, usaglašeni sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i ostalih propisa Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske ne vidi prepreke da se predloženi zakoni upute u dalju proceduru, navedeno je u saopštenju posle vanredne sednice Vlade RS. O ovim zakonima sutra će se na posebnoj sednici izjasniti parlament Republike Srpske. Predloženim izmenama Krivičnog zakona RS predvidjena je kazna do 15 godina zatvora za one koji Republiku Srpsku nazivaju “genocidnom i agresorskom tvorevinom”, a srpski narod “genocidnim”.

Ti zakoni su odgovor Republike Srpske na odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, za šta su zaprećene kazne od tri meseca do šest godina zatvora. Lideri političkih stranaka iz RS su zbog Inckove odluke odlučili da ne učestvuju u radu institucija BiH, pre svega, Predsedništva, parlamenta i Savjeta ministara BiH.

Tako juče nije održana sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, a danas nisu održane najavljene sednice Doma naroda i Savjeta ministara.