уторак, јул 16, 2024

Dodik: Nema razgovora ako OHR ne povuče zakon o zabrani negiranja genocida

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 26. novembra 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će odbiti razgovore o bilo kojoj temi ako Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) ne povuče zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ako OHR ili oni koji komanduju tom odmetnutom institucijom ne povuku zakon koji je nametnuo (bivši visoki predstavnik) Valentin Incko, nema razgovora ni o jednoj temi, pa ni o temi (negiranja genocida) koju tretira takozvani Inckov zakon”, rekao je Dodik agenciji Srna.

Dodik je prokomentarisao izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da je nedavno predložio usvajanje izmena Krivičnog zakona BiH tako da on obuhvati i zabranu negiranja zločina počinjenih u Jasenovcu, i da je srpski član Predsedništva BiH “sada došao na to što je on predlagao pre mesec dana”.

“Izetbegović bi mogao da zapisuje sastanke, ako ga već pamćenje izdaje. Izetbegovićevo pominjanje Jasenovca i pokušaji da nas uvuku u priču o izmenama Krivičnog zakona, podvaljujući nam Jasenovac, neprimereno je, i to sam već govorio. Jasenovac i Donja Gradina nisu, niti će biti predmet bilo čije trgovine”, naveo je Dodik.

“Mi znamo šta je bilo, civilizovan svijet zna šta je bilo, nama nikakav zakon neće uređivati stradanje, niti ćemo druge zakonom tjerati da uvaže naše žrtve”, rekao je Dodik i dodao da je pokušaj da se izjednači zločin u Srebrenici i zločin u Jasenovcu predstavlja “novi zločin” i da na to “sigurno neće pristati”.