среда, фебруар 21, 2024

Albanska i kosovska vlada održale zajedničku sednicu

Slične objave

Podeli

ELBASAN, 26. novembra 2021. (Beta) – Premijeri Albanije i Kosova danas su na zajedničkom sastanku dve vlade u Elbasanu potpisali 13 sporazuma i obavezali se da će raditi na njihovom ostvarivanju.

Premijer Albanije Edi Rama kao najvažnije istakao je tri sporazuma: “Potpisali smo niz veoma konkretnih sporazuma od kojih bih istakao da treba započeti rad na studiji izvodljivosti železničke linije Drač – Priština, za koju su obe vlade u budžetu za 2022. godinu odredile fond i oba ministarstva su se dogovorila da formiraju zajednički radni tim. Želim da istaknem sporazum koji vodi ka novom nivou carinske saradnje, što je dugogodišnji legitimni zahtev izvoznika i uvoznika sa obe strane granice. Za njih je konačno dogovoren novi carinski režim kako bi se izbegli beskrajni redovi. Takođe, dva ministarstva unutrašnjih poslova dogovorila su sistem kamera za praćenje graničnih prelaza, bez neposrednih fizičkih provera”, rekao je on.

Rama je dodao da je tokom godina bilo zastoja i da nisu svi postignuti sporazumi sprovedeni, ocenivši da aktuelna vlada Kosova ima “dinamičan pristup i da je fokusirana na niz sporazuma koji zahtevaju konkretan rad”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je sastanak vlada važan korak u koordinaciji i sinhronizaciji aktivnosti. “Saradnja dve vlade ojačaće naše države i ostvariće snove građana da žive ponosno u svojoj zemlji. Sporazumi će nam omogućiti da programe dve vlade pretočimo u konkretnije akcije koje će biti delotvorne i plodonosne”, rekao je Kurti.

Inače, tokom današnje zajedničke sednice, dve vlade su potpisale 13 sporazuma, među kojima su i sporazum o formiranju međuvladinog koordinacionog sekretarijata, sporazum o sprovođenju zajedničkih olakšica u carinskim postupcima ili kontroli ulaska i izlaska robe, sporazum o olakšavanju procedura za dobijanje dozvole za privremeni boravak.

Takođe su potpisani i sporazumi o pravilima lokalnog graničnog režima, dogovor o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec-Kukes-Kruševo-Dragaš, sporazum o socijalnom osiguranju.

Sporazum o priznavanju i međusobnom objedinjavanju diploma, svedočanstava i naučnih zvanja koje izdaju visokoškolske ustanove i druge ovlašćene ustanove, sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima, zajednički godišnji kulturni kalendar Albanija-Kosovo, takođe su danas potpisani.

Tu su i sporazum o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede, sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Albanije i Ministarstva finansija Kosova i sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Albanije i Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.