понедељак, фебруар 26, 2024

Dodik: Eskobar džaba dolazi

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 7. novembra 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar morao da zna da BiH može da ima budućnost samo na osnovu Ustava BiH, na koji su pristali svi 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Evropljani ili visoki predstavnici.

“Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji niko ne spori i koji je nedvosmislen”, rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna, uoči Eskobarovog dolaska u BiH.

Dodik je rekao da želi Eskobaru da poruči da je “džaba dolazio” ako misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi on sačuvao moć i bogatstvo. “Ako ne promeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprineti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama muslimana”, naglasio je Dodik.

U BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo i zato ni sila ni pretnje ne mogu da poluče rezultat. Dodik je ocenio da je “priča o korupciji, ruskom uticaju, navodnom bogatstvu političara u BiH, što je omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH”.

On smatra da pričom o korupciji i bogatstvu političara, Eskobar pokušava da demorališe građane Republke Srpske, nudeći im “aspirin za karcinom koji je metastazirao”.

“Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posedujem je sticana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni van nje”, dodao je on.