субота, јун 22, 2024

Brnabić: Srbija nikada nije išla ovako brzo ka EU

Slične objave

Podeli

BRISEL, 25. januara 2022. (Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da će Srbija bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, i ocenila da zemlja nikada nije išla toliko velikom brzinom ka Evropskoj uniji (EU) kao sada.

Na konferenciji za novinare sa zvaničnicima EU, posle sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU, Brnabić je rekla da je trenutno uspostavljen “momentum koji nije viđen ranije”.

“U decembru smo otvorili klaster četiri i četiri poglavlja u okviru tog klastera, uspeli smo da napravimo revolucionarni pomak time što su gradjani glasali za promenu Ustava, za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo. Nećemo da pravimo pauzu bez obzira na izbore”, kazala je Brnabić i kritikovala organizacije civilnog društva koje nisu podržale ustavne promene, a koje su, prema njenim rečima, “svakodnevno pričale da se bore za vladavinu prava i nezavisno sudstvo”.

Na zajedničkoj konferenciji sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, Brnabić je navela da će Srbija raditi na tome da u junu bude otvoren klaster tri u pristupnim pregovorima i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja 2022. godine.

Brnabić je rekla i da Srbija ostaje stabilna destinacija za investitore, uprkos pandemiji korona virusa. Navela je da je na današnjoj sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU bilo reči i o regionalnoj saradnji, napomenuvši da sve na čemu je Srbija radila od 2014. godine, kada su otvoreni pregovori sa EU, “može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu”.

Na pitanje novinara televizije N1 da li je srbija bezbedna zemlja, ako se ima u vidu da su informacije o planiranom atentatu na predsednika države Aleksandra Vučića stigle iz Evropola, odnosno da domaće službe nisu imale tu informaciju, Brnabić je rekla da upravo to pokazuje da je Srbija bezbedna zemlja.

“Čini mi se da je pitanje donekle zlonamerno zato što insinuira da Srbija nije bezbedna zemlja zato što smo dobili informacije od Evropola. Meni to pokazuje suprotno, da Srbija jeste bezbedna zemlja zato što veoma dobro sarađuje sa bezbednosnim službama širom sveta, sa agencijama članica EU, sa Intrepolom”, rekla je Brnabić.