недеља, јун 16, 2024

Nova knjiga Predraga Čudića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. novembra 2021. – U izdanju “Prtizanske knjige” iz Kikinde izašla je nova knjiga pesnika i proznog pisca Predraga Čudića, pod naslovom “Iz zemlje Nemanjića” ili Društvo sa neograničenom neodgovornošću.

Pisac najbolje zna kakve posledice može očekivati od svoje subverzivne delatnosti, poručuje autor na koricama. “Društvo kao organizovana celina mrzi istinu, sami ljudi, pojedinci odlažuistinu do sudnjega dana, čini im se da je tako lakše živeti. Satiričar,pak, traži umetnička sredstva kako bi načinio sliku svog vremena transparentnom i moja satira je goli realizam, ja sam realista”, kaže Čudić.

U knjizi su sabrani  tekstovi, “žaoke” ovog vrsnog satiričara uglavnom iz lista Republika ugašenog krajem 2015. godine.

foto: portalforum.rs

Čudić voli da kaže da je rođen 4. avgusta 1943. godine u beogradskoj Risanskoj ulici nedaleko od Palate pravde koja je u njegovom književnom životu “bila hitna adresa i simbol”. Njegov otac je govorio da je projektovan u Zagrebu, a realizovan u Beogradu i da su ga zvali berzino dete, jer se u dom delu Beograda bila berza.

Diplomirao je opštu književnost na Filološkom “u suton šezdesetosmaških lipanjskih gibanja”. Od honorarca na dečjem radio programu do ambasadora, a najveći deo “beskrajnog radnog veka” proveo je u Biblioteci grada Beograda, video svojim očima desetine hiljada npotrebnih knjiga, čemu je, kaže, dodao petnaestak knjiga poezije, proze i poezije za decu.

U dva maha preživeo je sudar sa Pravdom zbog verbalnog delikta. Živi u blizini Palate pravde verujući u njenu “pravednu sporost”…

Dragan Banjac