понедељак, март 4, 2024

Đukanović: Marovićev napad očajnički pokušaj da se kupi dalja zaštita Srbije

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 14. aprila 2022. (Beta) – Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je danas da je “napad” nekadašnjeg visokog državnog funkcionera Crne Gore i DPS-a Svetozara Marovića na njega u utorak, “očajnički pokušaj da se kupi dalja neprincipijelna zaštita Srbije u koju je pobjegao izbjegavajući izdržavanje zatvorske kazne za korupciju”.

Jasno je da je napad na Crnu Goru i Mila Đukanovića, kao i ljutnja na SAD i NATO, a tek žal nad “ugroženim” pravoslavljem, očajnički pokušaj da se kupi dalja neprincipijelna zaštita Srbije u uslovima očekivanog pojačanog pritiska, ne samo iz Crne Gore, nego prevashodno iz Međunarodne zajednice da nadležni organi u Beogradu ispune obaveze međunarodne pravne saradnje i izruče traženu osobu, kako bi u zemlji iz koje je pobjegla izdržavala kaznu po pravosnažnoj presudi”, naveo je Đukanović u reagovanju.

Marović je pre dva dana u pismu optužio svog nekadašnjeg dugogodišnjeg stranačkog partnera i saradnika Đukanovića da je “privatizovao državu” i da se time obogatila njegova porodica. Predsednik Crne Gore je Marovićevo pismo nazvao “besnim reagovanjem i lažima” i ocenio da to “nije ponašanje dostojanstvenog čoveka koji je smogao snage da prizna počinjena krivična dela, već slabića koji je nakon sporazumnog priznanja krivice odlučio da spas potraži u bjekstvu”.

Marović je u pismu Đukanovića doveo u vezu s nekoliko poslova koje je realizovala Vlada u vreme dok je on bio na njenom čelu, a sklopljeni su sa članovima porodice i bliskim prijateljima. Povezao ga je i sa dovođenjem ruskog oligarha Olega Deripaske u Crnu Goru i sumnjivom prodajom zemljišta kod Budve tom milijarderu koji je danas pod međunarodnim sankcijama zbog povezanosti s ruskom agresijomm na Ukrajinu.

Marović se oglasio pismom pošto su SAD protiv njega i još šest nekadašnjih funkcionera sa zapadniog Balkana uvele ekonomske sankcije, a državni organi Crne Gore neposredno potom ponovo tražili od Srbije da ga izruči.

Đukanović je “obmanama i neistinama” nazvao Marovićeve navode o “dovođenju” ruskog oligarha Deripaske u Crnu Goru i saopštio da nije bio u konfliktu interesa kada je Vlada, u vreme dok je on bio premijer, dala koncesiju za izgradnju mini elektrana njegovom sinu Blažu Đukanoviću.

“Odgovorio sam Svetozaru Maroviću sad da bih pokušao da mu pomognem da se razabere. Da razmisli ima li dostojanjstvenijeg nastavka života od bekstva nakon priznanja krivice, uz zaštitu bezbednosnih struktura druge države. Po mom mišjenju ima. I neki ljudi koji su bili deo istih grešaka u Budvi su ga prepoznali i iskoristili. I vratili se normalnom životu”, napisao je Đukanović i poručio da posle današnjeg, iznuđenog reagovanja, nema nameru da na bilo koji način komunicira sa Marovićem.