недеља, септембар 1, 2024

Zbog Švedske i Finske Rusija nuklearnim naoružanjem ojačava “zapadne granice”

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 14. aprila 2022. (Beta) – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u slučaju ulaska Švedske i Finske au NATO više ne može biti reči o nenuklearnom statusu Baltika.

Peskov je potvrdno odgovorio na pitanje da li Kremlj podržava stav zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrija Medvedeva da ne može biti govora o nenukleranom statusu Baltika ako se dve skandinavske zemlje pridruže NATO-u.

“Naravno. To je već više puta rečeno, i što je najvažnije, da se podsetimo da postoji aktuelna predsednička naredba Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila povodom izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice”, naveo je Peskov.

Medvedev, bivši ruski predsednik i premijer, izjavio je ranije danas da će Rusija ojačati svoje vojne resurse, uključujući nuklearne, u Baltičkom moru i u blizini Skandinavije, ako Finska ili Švedska udju u NATO.

Švedska je najavila da će u junu podneti zahtev za članstvo u NATO, a Finska, koja ima dugu kopnenu granicu i komplikovanu istoriju sa Rusijom, razmatra takvu mogućnost zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.