понедељак, јул 22, 2024

Majkl Marfi: Mladić i Karadžić su zločinci a ne heroji

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 14. aprila 2022. (Beta) – Ambasador SAD u BiH, Majkl Marfi, izjavio je da su za genocid u Srebrenici krivi pojedinci, a ne etničke grupe, ističući da je važno da politički lideri i institucije imaju trajnu obavezu da reše slučajeve tog i svih ostalih ratnih zločina tokom rata u BiH.

“Priznajte i prihvatite činjenice, učite mlade naraštaje istini, poštujte žrtve, neumorno radite na nalaženju, iskopavanju i identifikaciji nestalih osoba i aktivno istražujte i gonite osumnjičene koji su još na slobodi”, naveo je Marfi tokom posete Memorijalnom centru u Srebrenici.

Po njegovim rečima, to je “jedini put ka budućnosti koja će pomiriti ljude u BiH, put koji leči i vida rane ove zemlje i koji garantuje pravedan i trajni mir među potomcima onih koji su prošli patnje i izgubili živote od 1992. do 1995. godine”. Marfi je istakao da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom dok, kako je rekao, istovremeno traju nastojanja najistaknutijih političkih aktera u RS da poreknu ono što se desilo u Srebrenici.

“U julu 1995. godine, grupe u sastavu Vojske RS, pod komandom Ratka Mladića i političkim vođstvom Radovana Karadžića, počinile su genocid. Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni su zločinci, ne heroji. Krivi su za počinjeni genocid. Nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promeniti. Njihova krivica i sramota su večni”, ukazao je američki ambasador u BiH.