среда, фебруар 28, 2024

Devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. aprila 2022. (Beta) – Na današnji dan pre devet godina, posle nekoliko meseci pregovora uz posredovanje evropske šefice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, tadašnji srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su Briselski sporazum.

Kako piše Radiokim.net, najvažnija tačka sporazuma vezana za formiranje Zajendice srpskih opština (ZSO) još nije ispunjena. Predstavnici Beograda i Prištine su 19. aprila 2013. godine nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora potpisali sporazum u 15 tačaka, od kojih se šest odnosi na ZSO.

Ostale tačke Briselskog sporazuma koje su se odnosile na integraciju Srba u kosovsku policiju, pravosuđe, ukidanje civilne zaštite, zatim održavanje lokalnih izbora na severu su ispunjeni.

Pitanje energetike na severu još nije završeno, a ni naznačajnije tačke sporazuma koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština nisu ispunjene, navodi Radiokim.net. ZSO bi Srbima na Kosovu trebalo da garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Vlast u Prištini odbija da formira ovo telo uprkos ratifikaciji sporazuma u Parlamentu, izgovarajući se naknadnim mišljenjem Ustavnog suda. Od političara u Prištini često se može čuti da bi formiranjem ZSO bila stvorena Republika Srpska na Kosovu.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju, iako se vode povremeni pregovori oko upotrebe registarskih tablica. Medjutim, nema ni dijaloga na najvišem nivou izmedju Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija nema, a od kako je Kurti došao na vlast došlo je samo do jednog neuspešnog susreta.