понедељак, март 4, 2024

Danas: Vučić i Đilas verovatno u ponedeljak o izborima u Beogradu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas sastaće se najverovatnije u ponedeljak, 11. aprila kako bi razgovarali o situaciji u Beogradu posle lokalnih izbora, preneo je dnevni list Danas pozivajući se na izvore iz kabineta predsednika.

List je preneo i da još nije precizirano ko će koga da zove, odnosno da je to “tehničko” pitanje. Đilas je ranije izjavio da ga neki kritikuju što je rekao da bi razgovarao sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem kao da je u pitanju privatni sastanak na kome se nešto dogovara van institucija.

“Ako je iko napadan od strane Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) – to sam ja. Ako je iko kritikovao vladavinu SNS – to smo moja stranka i ja. Kome ja treba da dokazujem svoj opozicioni legitimitet”, kazao je Đilas za list Nova dodajući da je Vučić rekao da je spreman da razgovara sa njim, ali i sa ostalim predstavnicima opozicije.

Đilas je rekao da sa Vučićem “nema nikakvih dilova” i da zakon jasno kaže da u situaciji kada je broj odbornika vlasti i opozicije izjednačen treba da budu organizovani novi izbori.

Balša Božović: Vlast i opozicija da razgovaraju o sankcijama Rusiji

Predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović pozvao je danas proevropsku opoziciju da najavljeni razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o smirivanju tenzija u društvu i ponavljanju izbora iskoriste da pokrenu i pitanje o jasnom zauzimanju spoljnopolitičkog kursa zemlje i uvođenju sankcija Rusiji.

foto: portalforum.rs

“Najveći deo političke scene, kako vlast tako i većina proevropske opozicije, od početka agresije Rusije na Ukrajinu se nalazi u stanju hibernacije i ostaje nem pred ratnim zločinima koje Rusija čini, zločinima protiv čovečnosti, ubistvima i opasnosti koju to predstavlja za ostatak sveta”, naveo je Božović u saopštenju.

Božović je rekao da se čini da su u stanju šoka od saznanja da Moskva, kao doskorašnji stub srpske spoljne politike, u tom smislu više ne postoji. “Odnos Srbije prema sankcijama Rusiji biće reciprocitetan odnosu Evropske unije prema Srbiji i zbog toga Srbija mora da donese odluku – da li je za evropsku Srbiju ili za izolovanu Srbiju”, kazao je Božović.

Prema njegovim rečima, mnogo moćnije i bogatije zemlje od Srbije su morale da popiju ovu “gorku pilulu”.