недеља, јун 16, 2024

Gradonačelnica Sarajeva tvrdi da na spomenicima nisu navedeni počinioci zločina

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 8. aprila 2022. (Beta) – Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) izjavila je da na Spomen-obeležju na Kazanima nije istaknuto ko je počinio zločin nad građanima srpske nacionalnosti, jer, kako je navela, u Sarajevu ne postoji spomenik na kojem je navedeno ko je počinio zločin u ratu.

Njeno obrazloženje usledilo je pošto je američki ambasador Majkl Marfi juče naglasio da na Spomen-obeležju moraju biti navedena sva imena žrtava i ko je počinio zločin. Karić je izjavila da joj je prihvatljivo da postoje različita mišljenja po tom pitanju. Ona je navela da je ponosna što je spomenik napravljen, ocenivši to “istorijskim iskorakom na koji se čekalo 25 godina”.

“Na Kazanima su navedena imena svih žrtava, a koja smo dobili od Instituta za nestale osobe. To je zvanični podatak. Drugo, želim naglasiti da ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše ko je počinilac”, navela je Karić i dodala da bi bila “srećna i ponosna kada bi se napravio pozitivan pritisak da isto ono što je napravljeno u Sarajevu bude napravljeno u Prijedoru, za ubijenu decu, kao i na mnogim drugim mestima”.

“Spomen-obeležje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije RBiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obeležje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu”, napisao je Marfi na Tviter profilu.

U Sarajevu postoji više spomen-ploča na kojima se imenuju “srpski zločinci”.

Na sarajevskoj pijaci Markale postavljena je spomen-ploča na kojoj je ispisano: “Na ovom su mestu srpski zločinci 5. 2. 1994. ubili 67 gradjana Sarajeva…

Na sarajevskoj gradskoj tržnici postavljena je i spomen ploča na kojoj piše: “Na ovom su mestu srpski zločinci 28.8. 1995. ubili 43 gradjana Sarajeva…”

Na sarajevskoj Vijećnici je postavljena ploča na kojoj je, izmedju ostalog, ispisano: “Na ovom mestu su srpski zločinci u noći 25. na 26. avgusta 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH…

Naša stranka prvobitno je predlagala da se na spomen-obeležju na Kazanima navede ko je odgovoran za smrt ubijenih sarajevskih Srba na tom mestu, ali je većina u Skupštini grada Sarajeva odbila takav predlog.