уторак, март 5, 2024

Fon der Lajen: Ako ovo nije ratni zločin…

Slične objave

Podeli

KIJEV, 9. aprila 2022. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su ruske snage počinile ratne zločine gadjajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže navodne incidente, prenosi Glas Amerike (VOA).Napuštajući Ukrajinu, Ursula fon der Lajen je rekla da je juče svojim očima videla razaranja u gradu Buča kod Kijeva.

Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

“Instinkt mi kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam lekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže”, rekla je Fon der Lajen novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

“Videla sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šmihal: Ubijanje ljudi dok prolaze. Takođe smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je ona.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacizaciju” svog suseda, podseća VOA.

Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Varšavu na međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć Ukrajini i ratnim izbeglicama.