субота, јун 22, 2024

Dačić: Nećemo pristupiti NATO

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. novembra 2021. (Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je “principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti, to je naša zakonska obaveza ali i odraz raspoloženja ogromne većine naših gradjana”, navodeći da je njeno članstvo u Partenstvu za mir (PZM), kojem je pristupala pre 15 godna, “optimalan okriv sa saradnju” sa NATO.

“Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO pre 22 godine”, rekao je rekao je Dačić, na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO “Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u  suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu”, koji se održava u Skupštini Srbije.

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO “duboko uvažava ovakvo opredeljenja i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intezivnu saradnju u obostranom interesu”. Govoreći o bezbednosnim problemima i izazovima, on je naglasio za “Srbiju Кosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje”.

Dačić je ukazao da je Srbija odlučna da se kosovsko pitanje “reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca”.

Brnabić: Saradnja sa NATO dobra

Predsednica Vlade srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da Srbija ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da nastavi da održava dijalog i saradnju.

Premijerka je kazala da je saradnja Srbije i NATO u proteklom periodu bila dobra, a da Srbija posebno ceni stav NATO o punom poštovanju njene vojne neutralnosti.

Govoreći o regionalnoj saradnji, premijerka Srbije je navela da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju ali i za čitav regiona u celini.
“Bilo kakva nestanilnost u bilo kom delu, utiču nn čitav region”, rekla je Brnabić i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje nemešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja.