петак, јул 12, 2024

Četiri kandidata za predsednika S. Makedonije predali kandidature

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 18. marta 2024. (Beta) – Četiri od sedam kandidata za predsednika Severne Makedonije, koji su prikupili potpise građana, predali su danas Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kandidaturu za učešće na predstojećim izborima.

Kandidaturu su podneli predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije “GromStevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije “Znam – Za našu MakedonijuMaksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije “Vredi” (Vlen).

Prema rasporedu DIK-a za predsedničke izbore, kandidature bi trebalo da budu podnete do sutra uveče.

Potpise za učešće na izborima za predsednika Severne Makedonije sakupili su i kandidat najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja partije Levica Biljana Vankovska i Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI).

Kandidature moraju da potvrde članovi DIK-a i tada će zvanično postati predsednički kandidati, a kampanja za predsedničke izbore će početi 4. aprila.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.