петак, јул 19, 2024

AUSTRALIJA Pravoslavni pop služi u “džamiji”

Slične objave

Podeli

ADELAIDE, 19.marta 2024. – Da je svako čudo moguće kad je o Srbima, posebno o srpskim popovima riječ, potvrđuje dešavanje u Adelaide, glavnom gradu Južne Australije. U ovom gradu u kojem je život pronašlo oko deset hiljada Srba, po starom dobrom srpskom običaju, preko 60 godina postoje dvije crkve istog imena, sv. Sava, udaljene 500 m jedna od druge.

Jedna je svih decenija priznavala vlast i Patrijarha u Beogradu, a druga je bila “slobodna”, od vremena kad je zbog Patrijarha Germana nastao raskol. Ta  tkz. slobodna SPC je bila potpuno odvojena i posebno registrovana, a priznavala je vlast episkopa iz Sjeverne Amerike.

Antagonizam između uprava i posebno vjernika, godinama je bio nepomirljiv a čak su se i porodice dijelile po tome u kojeg svetog Savu odlaze, odnosno kojem se sv.Savu mole, beogradskom ili američkom. Dekretom Patrijarha Pavla došlo je 1991. godine do ujedinjenja obje strane, ali ne zadugo.

Foto: V. V. Adelaida

Posljednji vladika beogradske crkve, američki državljanin Irinej, rođenog imena Mirko Dobrijević, lopovlukom i koristoljubljem ponovo je podijelio Srbe Australije, oštetivši ih za preko 5 miliona dolara, koliko je potrošio u sudskim sporovima koje je na kraju sve izgubio i vratio se u Ameriku. U kojoj je opet na sudu zbog pljačke preko 2 miliona dolara kod obnove hrama sv. Save u New Yorku. Ni bezmudi Porfirije nije dokrajčio njegovu lopovsko mantijašku karijeru, samo ga je preselio s istočne obale Amerike malo sjevernije.

Epilog je priče da su “slobodnjaci” u Adelaide, ostavši bez materijalnih sredstava, prešli na stranu Beograda i Porfirija, a prvi sveštenik koji će privremeno obavljati liturgije je isti onaj  koji je godinama, kao paroh  “beogradskog” sv. Save, za komšije, odnosno “slobodnog sv.Savu”, govorio da nisu crkva nego džamija.

I stigla ga karma, penzionisani pop Milorad Jovčić počeo je odnedavno da služi u džamiji.

Vjera je vjera, ali dolar je dolar. Pa makar i australijski.

V. Vukoje