среда, мај 29, 2024

Brnabić na Kosovu: Insistiraćemo na Zajednici srpskih opština

Slične objave

Podeli

KOSOVSKA MITROVICA, 5. septembra 2022. (Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da je dijalog važan i da se nada da će institucije u Prištini biti otvorene za dijalog.

“Želimo dugoročni mir i stabilnost, ja sam optimista, a ono na čemu ćemo insistirati je Zajednica srpskih opština (ZSO)”, kazala je Brnabić.

“Čast mi je što sam na Kosmetu. Želim odavde, sa Kosova i Metohije, da pošaljem jasnu poruku, poruku mira, stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM. Zadovoljna sam što smo posle provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Investicije će omogućiti da naš narod i deca ostanu ovde”, istakla je premijerka Srbije.

Ne bežimo od teških odluka

Srbija “nikada nije bežala od teških odluka” i donosila ih je kada su u interesu njenih građana, rekla je u Kosovskoj Mitirovici premijerka Ana Brnabić, komentarišući pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona predsedniku Srbije i premijeru Kosova.

Ona je rekla novinarima i da su “neki drugi” bežali od teških ali i od lakih, “potpuno prirodnih odluka”, te napomenula da je “ta adresa u Prištini“, prenela je televizija N1.

“Ne bi bilo umesno da ja komentarišem pismo Šolca i Makrona, jer je upućeno predsedniku Vučiću, ali mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosilo smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana”, rekla je ona.

Država će uvek biti uz narod na Kosovu i Metohiji

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije izjavila je da zvanični Beograd daje sve od sebe da narod na Kosovu i Metohiji oseti prisustvo države i da zna da će država uvek biti uz njega.

Prilikom televizijskog uključenja iz manastira Banjska kod Zvečana, Brnabić je rekla da se na severu Kosova oseća “kao svoj na svome” i izrazila zahvalnost zbog emocija koje je osetila od naroda koji je došao da je dočeka. Mandatarka je rekla da se Srbija po pitanju Kosova nalazi pred teškim i izazovnim vremenima, ali da je tako već decenijama.

“Ipak je 2022. godina posebno teška. Prvo, zato što je (kosovski premijer) Aljbin Kurti godinu počeo tako što je ukinuo pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, uprkos protestima medjunarodnih institucija, a to se ponovilo i na izborima u aprilu. Ukinuti pravo glasa jednom narodu u 21. veku je neshvatljivo i zaprepašćujuće.

Brnabić je rekla da je država uspela da “sačuva srpske lične karte” i tako obezbedi bolji kvalitet života i dodatnu stabilnost za narod, kao i prisustvo države. “Dalje se borimo oko tablica. To je borba koja traje i mi nastavljamo da insistiramo na punoj primeni briselskih dogovora, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, od čega Priština beži”, rekla je Brnabić.