петак, мај 24, 2024

Liz Tras nova premijerka Velike Britanije

Slične objave

Podeli

Liz Tras pobedila je u trci za vođstvo Konzervativne stranke što znači da će biti nova premijerka Britanije, objavljeno je danas

Četrdesetsedmogodišnja Tras je pobedila rivala Riši Sunaka, bivšeg ministra finansija, obećavajući da će povećati potrošnju za odbranu i smanjiti poreze, mada je odbila da objasni kako će rešiti krizu skoka troškova života.

Kraljica Elizabeta će zvanično imenovati Tras za novu britansku premijerku sutra, i poveriti joj da formira vladu. Ceremonija će se održati na kraljevskom imanju u Balmoralu u Škotskoj gde je kraljica na odmoru. Prema navodima zvaničnika Konzervativne stranke, Tras je osvojila 81.326 glasova, a njen rival Riši Sunak 60.399, prenosi Bi-Bi-Si (BBC) .

Dvomesečna trka za šefa stranke ostavila je Veliku Britaniju u političkom vakuumu dok su potrošači, radnici i kompanije tražili od vlade da ublaži uticaj rastućih cena hrane i energenata. Premijer Boris Džonson nije imao ovlašćenja da donosi velike političke odluke od 7. jula kada je objavio da podnosi ostavku, iznuđenu posle niza skandala.

Sunak je posle objave rezultata u Tviter poruci rekao da je sve vreme govorio da su Konzervativci jedna porodica i da sada treba da se “ujedine iza nove premijerke Liz Tras dok ona bude vodila zemlju kroz teška vremena”.