петак, април 12, 2024

Borel: Srbija i Kosovo postigli dogovor o sprovodjenju Sporazuma

Slične objave

Podeli

OHRID, 18. marta 2023. (Beta) – Šef evopske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Ohridu da su Srbija i Kosovo nakon 12 sati razgovora postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Konačno nakon 12 sati imamo dogovor kako da se sprovede sporazum koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu”, rekao je on novinarima u Ohridu. Dodao je da nije reč samo o Kosovu i Srbiji nego i o miru, sigurnosti i posperitetu celog regiona.

“Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose, nema drugog puta”, dodao je. Istakao je da je na sastanku bilo reči kako će i kada već dogovoreno na prethodnom sastanku biti implementirano.

Vučić: Plan će morati da se nadograđuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Ohridu da je u pregovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz posredstvo EU postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Posle 11-časovnih pregovora sa Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka, Vučić je novinarima rekao da će implementacioni plan “morati da se nadograđuje” i da će tačke koje su dogovorene “postati deo pregovaračkog okvira za svaku od strana” u pregovorima sa Unijom.

Nekakav dogovor smo postigli, ovo neće biti sve, ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za svaku od strana. U procesu koji je dugačak i ozbiljan, Evropski savet će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav”, kazao je Vučić.

Naveo je da je za Beograd veoma značajno što je “kao prioretna obaveza stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga”. “Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će tako biti ili neće. Ja sam mislio da će se to desiti 2013. ili 2014. godine”, dodao je Vučić.

On je rekao da mu je važno što je ponovio koje su “crvene linije” za Beograd i dodao da Srbija “u ovom delu nema mnogo obaveza”. “Ali ćemo za mesec, dva, tri, kada se ponovo sastanemo, razgovarati i o obavezama Beograda. Tačka (četiri Sporazuma) koja se odnosi na članstvo Kosova u UN nije pojašnjena i nema je u implementacionom planu. To nismo definisali”, kazao je Vučić.

Naveo je da je dogovoreno formiranje komisije za monitoring realizacije implementacionog plana u roku od 30 dana, da se odmah krene u formiranje ZSO, da se sačini deklaracija o nestalim osobama, i da donatorska konferencija bude održana za pet meseci.

Vučić je rekao da će sutra predstaviti građanima “svaku tačku” sporazuma čija je primena dogovorena i dodao da će “od ponedeljka ili utorka” primati predstavnike svih poslaničkih grupa “kako bi se dogovorili da li da idu sa nekim opštim aktim u parlament ili ne”.

“Mogu da kažem da imam zrno zadovoljvstva. Imali smo pristojan i konstruktivan razgovor, uprkos različitim stavovima. Zahvalan sam evropskim predstavnicima na korektnosti. Mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo nešto krenuti da radimo”, kazao je Vučić.

Naveo je da je Kurti “ceo dan tražio” da se potpiše ono što je dogovoreno i dodao da će “albanska strana i večeras insitirati na tome što on nije potpisao ništa”.

U fokusu današnjeg sastanka bila je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti usmeno saglasili 27. februara u Briselu.