четвртак, април 18, 2024

Eskobar pozdravio dogovor lidera Srbije i Kosova

Slične objave

Podeli

OHRID, 19. marta 2023. (Beta) – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je sinoć dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ocenivši da će pozitivno uticati na evropske integracije dve strane.

“Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor. Ovo otvara vrata evrointegracijama dve zemlje, ali i regionu da uđe u novu eru mira. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege”, rekao je Eskobar novinarima u Ohridu, po okončanju 11-časovne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Eskobar je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju “na konstruktivnosti” i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma.

On je pohvalio i domaćina, Severnu Makedoniju, rekavši da je današnja runda dijaloga u Ohridu pokazala da je Skoplje “pouzdan partner SAD i Evropske unije u postizanju regionalne stabilnosti”.

Vučić je rekao da je sa Kurtijem postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu tog sporazuma, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ne i tačka četiri, koja se odnosi na članstvo Kosova u UN.