среда, јул 24, 2024

Bodo Veber: Dodik je nakon petnaest godina prijetnji krenuo ozbiljno u secesiju

Slične objave

Podeli

Vjerujem da na kraju Evropska unija i SAD neće dopustiti ovakav razvoj situacije u Bosni i Hercegovini kakav je najavljen, smatra Bodo Weber, politički analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, komentarišući najave Milorada Dodika.

On u komentaru za BHT kaže kako ćemo vidjeti narednih par sedmica da li će predsjednik Vučić shvatiti ozbiljnost i napraviti preokret i urazumiti Dodika, koliko je to moguće, te da li će se Dodik sam izvlačiti čuvanjem obraza, mada je to u ovom trenutku teško pojmljivo kakav bi to bio put bez pritiska.

“Na drugoj strani SAD su najavile su da će oštro reagovati i koristiti sve mogućnosti i uvesti sankcije. Vjerujem da ove važne države članice čiji ambasadori nisu putovali u Istočno Sarajevo, članice Kvinte, što samo po sebi jeste poruka, znači Njemačka, Francuska Italija i onda još Velika Britanija, da će oni svakako reagovati. Tako na kraju krajeva, vjerujem i nadam se da, nije bitno koje evropske države i njihovi diplomatski predstavnici su se jučer osramotili dolaskom na taj čuveni sastanak, nego da će presuditi ove veće i značajnije države članice Europske unije. Vjerujem da ipak na kraju EU i SAD neće dopustiti ovakav razvoj koji je do sada najavljen”, poručio je Weber.

Govoreći o trenutnoj političkojh krizi u BiH on kaže kako je Dodik, poslije 15 godina prijetnji secesijom, krenuo ozbiljnije u tom pravcu.

“Ne znam je li baš planirao da krene tako ozbiljno ili je zalutao, ali tako izgleda iz Berlina i zapadnih prijestolnica. Ljudi i predstavnici vlada su zabrinuti”, kaže Weber.

O europskoj budućnosti BiH i obećanjima evropskih lidera s nedavnog skupa u Sloveniji, Weber kaže da su to lažna obećanja, te da već četiri godine francuski predsjednik Emmanuel Macron blokira proširenje, odnosno otvaranje pretpristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i samim tim podriva ugled politike proširenja prema Zapadnom Balkanu.

O novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovim nedavnim izjavama, Weber kaže da je Angela Merkel sve u Berlinu i zapadnim prijestolnicama zbunila njegovom kandidaturom na mjesto visokog predstavnika te da i pored očekivanja da Schmidt dolazi u BiH sa jasnim planom, to nije slučaj, te da nije došao sa jasnim idejama.

“Schmidt ne može djelovati bez podrške SAD i EU i u četvrtak smo, nažalost, vidjeli u ovom šou u Istočnom Sarajevu da EU nema jasnu poziciju, neke države članice svojim dolaskom uključujući i predstavnike Delegacije EU na ovaj sramotni skup, podrivaju neku zajedničku reakciju EU i SAD na konkretno podrivanje Ustava koje dolazi od najava Dodika i vlasti u RS. Schmidt je došao u godini koja ne može doći do jasne zapadne strategije u BiH koja nam fali 15 godina, ali on i dalje predstavlja potencijalnu šansu da radi na tome sa novom njemačkom vladom. Došao je sa hipotekom odluke njegovog prethodnika i izazovom iz Banje Luke”, rekao je on.

Weber smatra da u odnosu na odluku NSRS koja je stupila ove sedmice on mora posezati za bonskim ovlastima, inače, on sam sebe osuđuje već na početku svog mandata za nedjelovanje i praktično za nestanak njegove pozicije, njegove institucije, ne fizički, ali suštinski.

klix.ba