четвртак, јул 25, 2024

Američki borbeni avioni danas nadleću BiH, SNSD najavio ‘odgovor’ avionima od papira

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 8. januara 2024. (Beta) – Dva američka borbena aviona F-16 danas popodne izvešće, u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (BiH), kopneno-vazdušnu vežbu na području Tuzle i Brčkog, najavila je Ambasada SAD u Sarajevu.

“Ovu misiju podržavaće i letelica KC-135 Stratotanker koja će obezbediti dopunu goriva u vazduhu za letelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska”, navodi se u saopštenju.

Radi se o “bilateralnoj obuci u sklopu naprednog stepena saradnje između dve vojske, koja doprinosi miru i bezbednosti na zapadnom Balkanu i pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti”, saopštila je Ambasada i dodala da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje i da će SAD delovati ukoliko neko pokuša da promeni taj osnovni element Dejtonskog sporazuma.

Povodom najave letova američkih borbenih aviona iznad BiH, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević je rekao da RS “ima odgovor” – danas će pustiti “preko milion papiratnih aviona ispunjenih ljubavlju”. “Na vašu avijaciju i preteće avione F-16, mi ćemo pustiti svoju avijaciju – preko milion papirnih aviona ispunjenih ljubavlju za svojim ognjištem, svojom istorijom, svojom otadžbinom, svojom Republikom”, napisao je Kovačević na društvenim mrežama.