петак, јун 21, 2024

Đilas traži od evropskih socijalista da podrže zahtev za poništenje izbora u Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. januara 2024. (Beta) – Predsednik Stranke Slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je uputio pismo Partiji evropskih socijalista (PES) u kojem navodi da je premijerka Srbije Ana Brnabić u svom dopisu toj partiji  početkom januara iznela niz neistina i pozvao Predsedništvo PES da podrže zahtev da se ponište izbori u Srbiji održani 17. decembra.

U pismu PES-u koje je prenela SSP, Đilas navodi da je Brnabić u svom dopisu nije navela zahvalnost ruskim bezbednosnim službama koje su navodno imale informacije o protestima opozicije, kao ni “prekomernu upotrebu sile” policije nakon protesta, kada je, kako je naveo, uhapšeno više od 50 demonstranata.

Đilas je naveo da je Brnabić “zaboravila da spomene” i sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića s ambasadorom Rusije Bocan-Harčenkom koji je potm izjavio da ga je “Vučić informisao da Zapad stoji iza protesta opozicije”.

Lider SSP-a ukazao je na izjave šefa Misije za posmatranje izbora ODIHR Alberta Džonsona, šefa posmatračke misije Saveta Evrope Stefana Šenaha, poslanika Evropskog Parlamenta Andreasa Šidera u kojima se ocenjuje da su izbori održani 17. decembra u Srbiji bili obeleženi nepravilnostima i da nisu bili fer i demokratski.

“U 365 dana Aleksandar Vučić je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom bio gost ravno 300 puta. Opozicija skoro nijednom. U predizbornoj kampanji se taj odnos još pogoršao, pa je Aleksandar Vučić samo poslednjeg dana kampanje bio na sedam televizija”, naveo je Đilas u pismu.