четвртак, јул 25, 2024

Albahari (PSG): Srbija da se priključi stavu EU o smrti Navaljnog

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. februar 2024. – Pokret slobodnih građana podržava stav Evropske unije povodom smrti Alekseja Navaljnog i zahteva da se Srbija što hitnije pridruži ovoj izjavi što nije učinila i jedina je zemlja zapadnog Balkana koja je odbila da se prikljuci ovom stavu.

Imam par pitanja za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku – Zašto se Srbija nije pridružila jučerašnjem saopštenju i zvaničnoj poziciji Evropske unije povodom smrti Navaljnog? Koji deo tačno smeta našoj vlasti u zajedničkom i ujedinjenom stavu Evropske unije? Da li je to deo gde je Evropska unija ogorčena smrću opozicionog političara Alekseja Navaljnog? Ili deo teksta koji poziva Rusiju da momentalno pusti iz pritvora stotine ljudi koji su uhapšeni jer su želeli da odaju počast Alekseju Navaljnom? A možda je u pitanju deo gde se ponavlja najoštrija osuda zbog ranijeg korišćenja nervnog agensa “Novičok” u pokušaju atentata? Za režim je možda sporan i poziv za nezavisnu transparentnu međunarodnu istragu, od čega se izgleda plaše sve autokratske vlasti, ukljućujući i našu. Da li je možda nezgodan deo koji zahteva puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Rusiji?” pita Natan Albahari, Internacionalni sekretar i član predsedništva Pokreta slobodnih građana.

“Ovo je velika sramota za našu državu, a za tu sramotu su odgovorni Aleksandar Vučić i Ana Brnabić. Imali su toliko prilika da jasno osude ubistvo Navaljnog, da pokažu trunku humanosti i da stanu iza borbe za demokratiju. Morali su da stanu iza ovog stava EU. Ali to je teško kada je vlast proevropska samo deklarativno a u stvari podržava ovakvu politiku Rusije, gde odavno više nema demokratije i ličnih sloboda. Jasno nam je da je za vlast teško da podrži ovaj stav Evropske unije kada se u Srbiji takođe hapse studenti i opozicioni političari, kada se preti i prisluškuje civilno društvo, kada nam dnevna propaganda saopštava da smo okruženi neprijateljima, a celu opoziciju naziva izdajnicima,” dodao je Albahari.

“Jučerašnjem saopštenju od kandidata za članstvo u EU nisu se pridružile samo Srbija i Turska. Opet nas vlast Srpske napredne stranke svrstava sa najgorim i najnedemokratskijim režimima na svetu, bez obzira da li su to Rusija, Kina, Iran, Sirija ili hibridni režim kao što je Turska. Ovo nije put kojim Srbija treba da ide, a posledice i izolaciju ćemo tek osetiti. Nije još kasno da se vratimo na evropski kurs ali vreme brzo ističe. Zato moramo pod hitno da se pridružimo, ne samo jučerašnjoj izjavi, već u potpunosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije,” zaključuje Albahari.

D. B.