петак, јул 19, 2024

Mi – Glas iz naroda: Vlast radi na razbijanju pokreta, osnivamo stranku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. februara 2024. (Beta) – Predstavnici Pokreta “Mi – Glas iz naroda” su danas saopštili u Beogradu da se ne može govoriti o raskolu u pokretu ako je pet od sedam osnivača i dalje tu, a samo dvojica su ga napustila, te da “na razbijanju pokreta radi vlast”.

Jedan od osnivača Pokreta Branko Pavlović izjavio je novinarima u Medija centru da, gledajući politčke posledice, razbijanje Pokreta “Mi – Glas iz naroda” “stopostotno ide u korist Aleksandra Vučića”, ali da ne može da tvrdi da je to urađeno u koordinaciji sa Branimirom Nestorovićem i Aleksandrom Pavićem za koje je rekao da su napustili Pokret.

“Vlast radi na razbijanju pokreta, tu nema dileme, nemam šta da sumnjam. Neko kaže da želi da bude šef bez ograničenja, iako je u organizaciji koja odlučuje većinom, i ne dobije podršku i on napusti”, rekao je Pavlović i dodao da nije bilo razdvajanja na temu političke podrške, već je reč o “napuštanju principa”.

Dodao je da će “Mi – Glas iz naroda” imati sedmoro ili osmoro poslanika od 13 u Skupštini Srbije, a u beograskoj se šestoro odbornika već podelilo u grupe po dvoje, te da dvoje odbornika koji su ostali u Pokretu, neće podržati aktuelnu gradsku vlast.

Na konferenciji za novinare osnivači su istakli da “prosto nisu imali sreće” jer su ih napusili i nosilac republičke liste Branimir Nestorović i beogradske Aleksandar Jerković, ali da oni nastavljaju rad bez njih.

Pokret će, kako su najavili, prerasti u stranku kojom će upravljati petočlano veće, neće imati lidera, a smatraju da su fenomen na političkoj sceni jer su za kratko vreme postigli dobar izborni uspeh.

Jedan od osnivača, Siniša Ljepojević, rekao je novinarima da Pokret nastavlja da radi oslanjajući se na principe usvojene pre izbora. “Znamo da će pokušaj razbijanja Pokreta doneti mnogo razočaranja i poljuljati poverenje mnogih ljudi, ali molimo građane da nam daju još malo vremana da se vidi ko je na kojoj poziciji”, rekao je Ljepojević.

Najavio je da Pokret prerasta u stranku koja će imati petočlano rukovodstvo, Izvršni odbor i Skupštinu, a odluke će se donositi konsenzusom ili glasanjem.

Mitar Kovač je pitao kome odgovara cepanje Pokreta, i ponovio da Nestorović nije poštovao ono što je dogovoreno pri osnivanju Pokreta. “Nestorović je pokazao da nije dosledan. Ne može se tražiti odgovornost onih koji ostali, odgovornost uvek snosi onaj ko je napustio pokret”, rekao je Kovač i naveo da je nedopustivo da čovek koji je bio nosilac liste, prvi napusti Pokret, a da se onda u medije uključuje iz kafane “kao da slavi”.

Jovan Janjić je ponovio da je doktor Nestorović na poslednji sastanak došao s ultimatumom, da imaju dve mogućnosti: ili da njega izaberu za predsednika, ili će on da ih napusti. “Pokret ‘Mi – Glas iz naroda’ je fenomen političke scene u Evropi – nama se mnogi bave jer je neverovatno da mala grupa ljudi za kratko vreme dobije zavidno poverenje naroda. Mi nemamo gazdu, sami smo se organizovali”, rekao je Janjić.

Na konferenciji je rečeno da Pokretu ostaje pravo na logo, naziv i žig, te da su oni glavni deo organizacije.