среда, октобар 2, 2024

Aris Movsesijan: Ni Ana Brnabić niti bilo koja stranka nisu nosioci suvereniteta ove države, već njeni građani

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. februar 2024. – Tvrdnja Ane Brnabić da međunarodna istraga znači gubitak sopstvenih institucija i okupaciju je potpuno pogrešna, što svaki građanin koji ima internet – a ima ga sad više od 98 posto-  može da pročita u odluci Evropskog parlamenta, gde se jasno kaže da srpske vlasti treba da implementiraju ključne preporuke u vezi s izborima, kao i da pokrenu nezavisnu međunarodnu istragu o tim nepravilnostima, kaže  Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana.

Movsesijan dodaje da premijerka u tehničkom mandatu ističe spremnost Vlade Srbije da nastavi saradnju sa relevantnim međunarodnim organizacijama, što je pozitivan korak. Međutim, istovremeno se postavlja pitanje konzistentnosti u stavovima. Da li premijerka hoće da Srbija ide u Evropu ili joj smeta kad Evropa kaže: Može, ali da vidimo šta vi to radite?. Šta će reći kada taj izveštaj pokaže da je došlo do izborne prevare, a institucije Srbije ništa nisu preduzele po tom pitanju? Kome će okrenuti glavu?

Aris Movsesijan (Foto: portalforum.rs)

“Ako je Srbija još uvek na evropskom putu, sasvim je normalno da se Evropski parlament i Evropska komisija mogu smatrati nepristrasnim u slučaju nesprovođenja demokratskih izbora. Kažem ako, jer je kršenje suvereniteta takođe zamajavanje građana, kojima se jedan dan obećava ulazak u EU, a svakog drugog dana se ta preuzeta državna obaveza dovodi u pitanje i, sada već možemo reći, namerno usporava.” dodao je Movsesijan. “Ako Ana Brnabić nema šta da krije u vezi s izborima, onda ne vidim razloge za ovako burnu reakciju.”

Movsesijan naglašava da joj se ipak nešto mora priznati: “Premijerka koja je u tehničkom mandatu, u svojoj netačnosti pogađa suštinu problema koji je nastao izbornim neregularnostima. Naime, nije ni ona niti bilo koja stranka nosilac suvereniteta ove države, već njeni građani. Ako trećina građana smatra da je došlo do izborne prevare, onda su institucije te koje bi morale da reaguju na tako teško ugrožavanje suvereniteta. Kao što vidimo, pravo za jedne važi na jedan, a za ostale na drugi način. To jeste ugrožavanje suvereniteta, ali ga ugrožava ona i vladajuća stranka, čiji je predstavnik.”

“Kraj toj nepolitici, kako ja često volim da zovem ovo što sprovodi vladajuća stranka, već je na pomolu. I to zna i Ana Brnabić. Zato i razumem njenu nervozu, i pozivanje na teške reči kao što je “suverenitet”. U međuvremenu, neka pročita, makar na Vikipediji, šta je to suverenitet i ko su nosioci suvereniteta u jednoj demokratskoj državi. Ili, Srbija nije demokratska zemlja?” zaključuje Movsesijan u saopštenju.

D. B.