петак, октобар 4, 2024

Poređenje neuporedivog

Slične objave

Podeli

Dario Rosi

Prema čoveku sa fotografije levo bio sam recimo indiferentan. Na znam dal’ sa tim ima veze mladost, apolitičnost, funkcionalnost velike države… Mahnuo sam mu nekoliko puta zastavicom sa trotoara, nisam za njim plakao niti mu išao u koloni oko odra, ali sam ga poštovao, kao predsednika svoje države i jednu od najvećih istorijskih ličnosti XX veka.

Zaista bih voleo da takav stav mogu da imam i prema osobi sa fotografije desno, ali mi on to ne dozvoljava. Gnjavi me, cima, vuče za rukav, glumata, blamira, dosađuje, drama queen je, sramoti i sebe i nas…

Čovek levo bio je „kurbin sin“ neverovatnog životnog iskustva. Preturio je preko glave Čeku, NKVD i KGB, sve čistke u Kominterni i partiji, Prvi svetski, Španski, Drugi svetski i hladni rat, Informbiro…

Čovek desno je mekušac, koji u životu osim urlanja sa severne tribine, šegrtovanja kod Vojislava Šešelja i manipulativnog političarenja ništa iole smisleno nije radio.

Čovek levo je preko svoje maršalske uniforme stavio deo etiopljanske nošnje i obradovao cara Haile Selassia. Znao je da obraduje i Nasera i Gandija i mnoge druge, pa je otkinuo trećinu sveta, „nesvrstao ga“, stavio mu se na čelo i relativizovao njegovu dotadašnju dihotomiju. Čovek desno se obukao u ovčiju kožu kako bi obradovao Turka Daudova, izaslanika čečenskog lidera Ramzana Kadirova za arapske i muslimanske zemlje (!?!). Pa ga je tako drugar Turko i simbolično turio uz Vladimira Putina, Aleksandera Lukašenka i Kadirova, spram ostatka sveta.

Čoveku levo pokušali su da glave dođu opasni igrači, od Mustafe i njegovih kolega, Nemaca sa „Lauferom“, sedam Staljinovih ubica, kompletne ustaške emigracije, četnika sa sve Kavajinim avionom…

U vezu sa pokušajem atentata na osobu desno dovođena su mnoga, mahom NN lica. Ovako laički deluje da su sumnjivci u nivou „malog Ducija sa Pašinog brda“, ali na svu sreću nije bilo nikakvih incidenata.

 

Zašto uopšte poredim neuporedivo?

Zato što glupost mora da zaboli. Zato što će onda i glupaci porazmisliti kako su ih svi (pa i Rusi) prihvatali kao Yugose, kako kao Srbe, a kako sada kao Maloruse. Ako nisu sigurni, neka provere koliko im vredi pasoš na crnom tržištu. I zato što sam bio glup i sprdao sa sa „slepo Tati Toti“ pa se zapatio Coa Čićvu. I zato što nisam dovoljno poštovao vreme u kome je Dušanovac ljubio Stole Apaš, pa nam je iz Zemuna banuo Aca Čečen.

Još u gunju …