уторак, октобар 1, 2024

Šarenkapić: Ministarska mesta važna bošnjačkim partijama, a ne narodu

Slične objave

Podeli

NOVI PAZAR, 27. oktobra 2022. (Beta) – Direktorka Kulturnog centra “DamaD” iz Novog Pazara Zibija Šarenkapić ocenila je danas da će izborom dva bošnjačka ministra u novoj Vladi Srbije, benefite imati partije iz kojih ministri dolaze, ali ne i Bošnjaci.

Ona je za radio Sto plus kazala da pripadnici manjinskih naroda “uvek dobijaju ministarstva koja suštinski ne mogu da utiču na krucijalne stavove Vlade”.

“Sva ta ministarstva koja su manje bitna za ključne stvari se dodele pripadnicima nacionalnih manjina. U skladu sa tim, njihov kapacitet bude vrlo ograničen bez obzira što imaju zvanje ministra”, ocenila je Šarenkapić.

Za nove ministre u Vladi Srbije izabrani su Husein Memić iz Sandžačke demokratske partije (SDP) kojem je pripao resor turizma i omladine, i Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) koji će biti ministar bez portfelja.

Šarenkapić je ocenila da Đerlekova pozicija još uvek nije jasna i da se “ne zna” čime će se novi ministar baviti, dok je u vezi ministra turizma navela da se u toj oblasti i može nešto očekivati, prvenstveno što su Sandžak i Novi Pazar sredine koje mogu biti atraktivne za tu privrednu granu.

“Naravno, ne treba očekivati ništa posebno. Čak i ako se nešto dogodi to može biti spektakularno za nas, ali ništa bitno za zemlju”, navela je direktorka Kulturnog centra “DamaD”.

Praveći paralelu između Memića i Đerleka i nekadašnjih ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, Šarenkapić je ocenila da razlika izmedju njih leži u činjenici da sadašnji ministri nisu prvi ljudi političkih partija iz kojih dolaze. “U skladu sa tim, ne može se smatrati da njihovi stavovi u celini odražavaju i stavove političkih partija iz kojih oni dolaze”, rekla je Šarenkapić.

Ocenila je da ministri “nikad ne sprovode manjinske politike, već politiku Vlade”, kao i da će Bošnjaci i sa dva ministra “ostati tu gde jesu”.