субота, јун 22, 2024

U dva dana u Zagrebu uhićeno 18 ljudi

Slične objave

Podeli

Piše: Davor Tomšić

U VELIKOJ akciji USKOK-a koja obuhvaća pet krakova korupcije u Zagrebu ukupno je uhićeno 18 ljudi. 

Pet krakova velike akcije

Prvi se krak odnosi na mito nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku koje mu je, u ime svog rođaka, poduzetnika Milana Lončarića, nosio šef HRT-a Kazimir Bačić. Radi se o 50.000 eura mita, a Bačić je za svoju ulogu kao nagradu navodno dobio stan na prestižnoj lokaciji u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Drugi se krak akcije tiče Adventa. Sumnja se da je Bandić s takozvanim kraljevima Adventa podijelio pet milijuna kuna mita.

Treći se krak odnosi na namještanje natječaja za šefa Srebrnjaka, za što se tereti Anu Stavljenić-Rukavinu.

Četvrti se krak odnosi na utaju poreza na kantama za smeće koje su dane gradu.

Osumnjičeni za četiri kraka akcije su uhićeni u srijedu.

U petom kraku akcije jučer je uhićeno deset osoba – osam poduzetnika i s njima povezanih osoba i dva djelatnika grada. Krenimo upravo od posljednje akcije.

Otkrivamo sva imena jučer uhićenih

Index otkriva imena svih uhićenih u jučerašnjem kraku.

To su Milivoj Kotrla, Darko Barun, Krešimir Huzjan, Ivan Papić, Sanja Borisavljević, Zdravko Čabraja, Jelena Barišić, Ivan Rukavina, Dubravko Milojević i Goran Miličić.

Dva gradska djelatnika

Milivoj Kotrla je nekadašnji voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet Grada Zagreba. U međuvremenu je otišao u mirovinu. Njega i aktualnog zaposlenika Grada Darka Baruna, pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave, tereti se za primanje mita.

Kotrlu se sumnjiči da je uzeo 5000 eura mita od građevinskog poduzetnika Krešimira Huzjana, vlasnika firme Gradarh. Radi se, kako piše Telegram, o radovima na Savskoj cesti 32 kraj Hoto Towera. Tamo je firma Gradarh trebala graditi vatrogasni pristup. Kako se radovima ne bi ometao promet, bilo je potrebno osigurati lokaciju, odnosno isposlovati tzv. prometnu suglasnost. To je dio redovite procedure.

Huzjan podnosi taj zahtjev u ime investitora, a Kotrla ga, sumnja na to USKOK, traži 5000 eura mita ne bi li mu je osigurao. Huzjan to ne prijavljuje, već pristaje dati Kotrli traženi novac, navode istražitelji. Pristaje navodno i na drugi dio dogovora, koji je, prema USKOK-u, Kotrla imao s Barunom. Sumnja se na to da je Huzjan, da bi se osigurala privremena regulacija pješačkog prometa pred gradilištem, morao za Baruna navodno platiti nagradu od 500 eura. Huzjan je, sumnjaju istražitelji, i na to pristao. Po Kotrlinom nalogu suglasnost se i izrađuje te je početkom studenog prošle godine Huzjanu izdaje Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju.

Tko su jučer uhićeni poduzetnici i ostali

Krešimir Huzjan se, dakle, kao građevinski poduzetnik sumnjiči za podmićivanje dva gradska djelatnika.

Šime Matak, Huzjanov odvjetnik, dao je jučer izjavu ispred zgrade USKOK-a.

“USKOK vodi nekoliko postupaka, čini mi se da ih je pet. Moj branjenik je upravo ispitan. Radi se o koruptivnim kaznenim djelima. On je iznosio obranu, to je sve što mogu reći”, rekao je Matak. “Smio sam s njim porazgovarati pola sata prije ispitivanja, ne mogu iznositi detalje. Radi se o tajnom postupku”, dodao je.

Među uhićenima je i 47-godišnji građevinski poduzetnik Ivan Papić. Papić, prema podacima iz sudskog registra, ima tri firme, dvije građevinske i jednu koja se bavi ugostiteljstvom. On je i suprug bivše Miss sporta Hrvatske Stefany Hohnjec.

Doznali smo i da je uhićena i arhitektica Sanja Borisavljević. Ona je vlasnica i direktorica firme ADE Studio. Članica je Društva arhitekata Zagreb. Iz javno dostupnih izvora vidi se da je dobivala poslove na nekim natječajima Grada.

Uhićeni Zdravko Čabraja je član Gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Spominje se i kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ivanja Reka, a njegovo se ime spominje i u Povjerenstvu za davanje u zakup poslovnoga prostora, čiji je sastav odredio Bandić 2017. godine.

Uhićeni u četvrtak

U četvrtak su u sklopu prva četiri kraka akcije uhićeni Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andra Šulentić, Zdravko Krajina, Kazimir Bačić, Milan Lončarić, Ana Stavljenić-Rukavina i Igor Maksimilijanović.

Šef HRT-a, njegov rođak koji je podmitio Bandića i kraljevi Adventa u istražnom zatvoru

U istražnom zatvoru u četvrtak je završilo šestero jučer uhićenih u antikorupcijskim akcijama povezanima s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a među pritvorenima je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Bačiću, osumnjičenom da je Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao građevinskim projektima njegova suosumnjičenika Milana Lončarića, a zauzvrat primio stan vrijedan milijun kuna, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

USKOK je za njega i Lončarića tražio pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, no zatvoreni su samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

U Remetincu su, u drugom kraku istrage koja se tiče dodjele štandova na zagrebačkom Adventu, završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao Kralj Adventa.

Krajina i Čeklić zatvoreni su tijekom istrage zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Mohenski i zbog mogućnosti ponavljanja nedjela.

USKOK sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su sva trojica međusobno podijelila.

Ana Stavljenić-Rukavina se brani sa slobode

Sa slobode će se braniti Ana Stavljenić-Rukavina, no njena suosumnjičenica za namještanje natječaja u bolnici Srebrnjak Andrea Šulentić ide u istražni zatvor. Njen odvjetnik ranije je najavio žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora, a očekuje se da će to učiniti i odvjetnici ostalih osumnjičenika.

Iako je rezultat istih zajedničkih antikorupcijskih akcija dio istrage u kojoj su Stavljenić-Rukavina i Šulentić osumnjičene da su na Bandićevo traženje osigurale izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak, gdje su bile predsjednica i članica Upravnog vijeća, USKOK je to prepustio zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

USKOK i policija u četvrtak su u Zagrebu nastavili s antikorupcijskom akcijom, pa je prema neslužbenim informacijama uhićeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika. O tom se slučaju policija i USKOK još nisu oglasili.

Igor Maksimilijanović, šef firme Dobra reklama, uhićen je zbog utaje poreza. On je s Bandićem postigao dogovor da postavi hrpu kanti za smeće s reklamnim panoima. Riječ je o 1012 koševa za smeće od 2013. do 2019. godine, a sumnja se da je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

Index.hr