петак, октобар 18, 2024

Vuletić (GDF) Pogrešna politika je mnogo skuplja od tržišne cene gasa

Slične objave

Podeli

Da li smo zaboravili da je Srbija potpisala ugovor sa Rusijom 2013. godine o ceni gasa koji važi do 2023. godine?!

BEOGRAD, 26. novembra 2021. – Danima je predsenik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao da će na sastanku sa Predsednikom Rusije Putinom moliti i preklinjati za što nižu cenu gasa. Slavodobitni Vučićev poklič iz Sočija su preneli svi mediji. Srbija je dobila još šest meseci gas po dosadašnjoj ceni, uštedeli smo 300 miliona evra. Bravo! kampanja može da počne, Rusija je uz nas.

Postavlja se pitanje, navodi u saopštenju za javnost Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, da li smo svi zaboravili da je 2008. Srbija predala kompletan energetski sektor glasovima gotovo svih narodnih poslanika, uključijući i tadašnje poslanike Radikalne stranke, Tomislava Nikolića i Akeksandra Vučića za mizernu naknadu od oko 400 miliona eura.

Tadašnje realne procene su govorile da samo NIS vredi oko četiri (4) milijarde eura, a gde su rudna renta, skladišta gasa, transportni gasni sistem koji je u većinskom vlasništvu Rusije? Takođe, ističe Vuletić, da li smo zaboravili da je Srbija potpisala ugovor sa Rusijom 2013. godine o ceni gasa koji važi do 2023. Da li su nam to ruski prijatelji skratili ugovor za godinu dana pa sada sa Vučićem rešavaju krizu ,,spašavajući’’ nas.

Duboko štetočinski ugovor iz 2008. je dao toliku prednost ruskoj strani da ušteda u ovoj ,,gasnoj krizi’’ od 300 miliona eura nije vredna pomena! Koliko takvih kriza na ovaj način moramo da prevaziđemo da bismo se samo približili početnim gubicima iz 2008. koji su u startu iznosili više milijardi eura, a trinaestogodišnju rudnu rentu u ovom momentu da ne pominjemo, stoji u saopštenju GDF.

Vuletić ističe da smo sramotno predali Rusiji da vodi spoljnu politiku Srbije. To se jasno videlo nakon jučerašnjeg sastanka Putin/Vučić kada je saopšteno iz Moskve da su najbitnije i prve teme bile o Kosovu i BiH za razliku od gasa koji je bio na margini sastanka.

GDF apeluje na sve političke aktere da se izjasne o ovoj duboko pogrešnoj politici Srbije koja nas udaljava od EU. “Predizborna kampanja je pred nama, mediji imaju posebnu odgovornost, moraju pomoći građanima prilikom izbora, pogrešna politika je daleko skuplja od bilo koje cene gasa u adhok tržišnim krizama” zaključuje se u saopštenju.