недеља, октобар 6, 2024

Zapadni Balkan jedan od Šalenbergovih prioriteta

Slične objave

Podeli

BRISEL, 15. oktobra 2021. – Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg u razgovoru sa najvišim zvaničnicima Evropske unije (EU) rekao je da će jedan od njegovih ključnih angažmana biti da se približavanje zapadnog Balkana Uniji. On je u prvoj poseti inostranstvu u svojstvu kancelara, juče posetio Brisel gde je predstavio i svoje političke prioritete, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

Šalenberg je radio u Briselu, gde je završio postdiplomske studije na Koledžu Evrope u Brižu, nazvao je putovanje u Belgiju povratkom kući i naglasio da je to svestan signal da Austrija želi tesno da saradjuje sa EU na rešavanju predstojećih izazova. On je naglasio da želi da nastavi putem svog prethodnika, Sebastijana Kurca, koji je bio prinudjen da podnese ostavku pošto je doveden u vezu sa korupcionaškim skandalom.

“Najvažniji cilj Austrije je da u Evropi više ne bude podela”, rekao je novi austrijski kancelar, dodajući da je proširenje EU na Zapadni Balkan – stvar emocija. Novi austrijski kancelar je naglasio da ne želi da istočnim članicama EU stvara utisak da su zemlje drugog reda i oštro osudio najnoviji razvoj dogadjaja u Poljskoj, čiji je ustavni sud doveo u pitanje primat  EU nad nacionalnim.