среда, октобар 2, 2024

SAD: Vučić je autokrata, sa Kurtijem dijalog “neugodan” ali moguć

Slične objave

Podeli

BEOGRAD 22. jula 2021. – Predstavnik diplomatskih krugova iz Vašingtona, otkriva nezvanično za Danas, da u SAD ponestaje strpljenja za autokratsko ponašanje srpskog predsednika Aleksandra Vučića i da sa druge strane to ide u prilog Aljbinu Kurtiju.

“U Vašingtonu su impresionirani Kurtijevom demokratičnošću“, a s druge strane, „šokirani Vučićevim autoritarizmom“. ističe pomenuti izvor. To će dovesti do toga da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena će u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog problema više “pritiskati”  Vučića nego Kurtija, kako bi se došlo do nekog kompromisnog rešenja.

Kako saznajemo, predsedniku Srbije, establišment SAD zamera, između ostalog, „nedostatak smisla za dijalog s političkim protivnicima, preteranu kontrolu nad medijima“, kao i „ zapaljive izjave koje često daju on i pojedini njegovi saradnici o susedima Srbije na Zapadnom Balkanu“.

Što se Kurtija tiče, tvrdi se da „uživa podršku Amerike u većini političkih segmenata“, iako se smatra „neugodnijim sagovornikom“ Amerike od svog prethodnika na funkciji Avdulaha Hotija. Kako pomenuti izvor objašnjava, Amerika očekuje da Kurti sprovede obećane reforme, „naročito one koje se odnose na vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije“, te da „ozbiljno računaju“ i na kosovsku predsednicu Vjosu Osmani.

Podsetimo Bajden je još u svom senatorskom mandatu zagovarao ubrzanje rešenja kosovskog problema, koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem smatrajući takvo rešenje jedinim mogućim za obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti na Balkanu.

U Stejt departmentu i dalje nezvanično tvrde da će Karen Donfrid, koja treba da bude imenovana za pomoćnicu državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, verovatno izabrati novi tim, uključujući specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i da se Metju Palmer, neće još dugo zadržati na poziciji zamenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom “evropskom birou”.