субота, јун 22, 2024

Dodik: Vladina međunarodna komisija potvrdila – u Srebrenici nije bilo genocida

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 22. jula 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid i da je to utvrdila Međunarodna komisija za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Republike Srpske, u kojoj su “najeminentniji stručnjaci za holokaust i genocid iz Njemačke, SAD, Izraela, Italije, Јapana i Srbije”.

“To je naša istina o tome. Mi prihvatamo izveštaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su neodgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

PO njegovim rečima, svaki Srbin, za koga se utvrdilo da je imao ulogu u Srebrenici, priveden je ili Haškom sudu ili Sudu BiH.

“U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa dogadjaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili, nego što su to bile politički motivisane sudije koje su, pre no što je počeo proces, donele odluku o tome šta bi trebalo da se presudi”, ocnio je Dodik.

Dodik je rekao da je “Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine” veoma jasan, a sačinili su ga međunarodni pravnici, patolozi, filozofi, novinari… Izveštaj o Srebrenici je juče objavljen na internet stranicama Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Komisija Vlade Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici “nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida”,  “niti genocid uopšte”. “Relevantni stručnjaci” su, medjutim, konstatovali da je “hiljade ljudi u Srebrenici ubijene na najstrašniji način” i da odgovorne za te zločine treba kazniti.