четвртак, април 18, 2024

Zoran Vuletić: Nemamo alternativnu politiku Vučiću u parlamentu, pa je bolje da on prihvati plan na svoj autoritaran način

Slične objave

Podeli

M. R. M.

„Svi znaju da ovo danas nije priznanje Kosova, takođe svi znaju da su Kosovo izgubili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj zlom politikom prema Albancima i ratom 1999.godine”, isiče za Danas Zoran Vuletić, lider Građanskog demokratskog foruma (GDF) i dodaje da imajući u vidu sve do sada potpisano neminovno je da jednog dana dođe i do formalne nezavisnosti Kosova.

Vuletić smatra da se u ponedeljak nakon briselskog dijaloga nisu čule različite izjave, već da kontradiktornosti dolaze, pre svega, sa srpske strane iz nesigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„On je postao talac svoje politike iz 90-ih kada smo poraženi, i on je toga danas najsvesniji. Takođe je talac propagande kojom se uspešno održava na vlasti desetak godina, ali je time doveo sebe i Srbiju u ovaj košmar za koji gospodin Žozep Borelj kaže da smo prihvatili“, kaže Vuletić , a na primedbu Vučića da mora prvo Zajednica srpskih opština (ZSO), potom implementacija sporazuma, odgovara da sva ova taktička nadmudrivanja oko ZSO koja bi ovde bila predstavljena slično Republici srpskoj morala bi da prestanu, jer bi po sličnom principu mogli da se tretiraju i Sndžak i Preševska dolina.

Vuletić kaže da poslednja dva člana objavljenog sporazuma jasno stavljaju do znanja Kurtiju da nema ni minimum prostora za odlaganje svega ranije dogovorenog, tj. formiranje ZSO.

Na pitanje da li bi parlament Srbije sada po objavljivanju sporazuma trebalo da raspravlja o njemu uz prisustvo Vučića, sagovornik Dnasa odgovara da bi veoma dobro bilo kada bismo imali poslanike koji razumeju genezu koja nas je dovela do ovog stanja, time bi znali i šta je danas neohodno uraditi.

“Nažalost, poslednja rasprava o Kosovu je pokazala da bi ponovno zasedanje na tu temu bilo čisto gubljenje vremena i novo ometanje konačnog prihvatanja predloženog plana. Nemamo alternativnu politiku Vučiću u parlamentu, tako da je bolje ako ima snage i volje da prihvati plan i na svoj autoritaran način nego da dobije alibi kako bi lakše odbio perspektivnu budućnost naše dece, zaključuje u izjavi za Danas Zoran Vuletić.