четвртак, мај 23, 2024

Zoran Vuletić: Neka patrijarh sastavi spisak pedofila i korumpiranih popova

Slične objave

Podeli

U Građanskom demokratskom forumu uopšte nisu iznenađeni objavom patrijarha Porfirija. Ako već voli sposkove, nek napravi popis pedofila i korumpiranih popova.

“U društvu u kojem se stalno ponavlja opčinjenost liderom, sekularno obožavanje trenutnog cezara u državi koja nije više sekularna, u društvu u kojem su svi patrioti zapravo patrioti jedne tuđe zemlje, pa kad bi nas ona napala svi bi oni bili na njenoj strani. U zemlji u kojoj se Božić paganski proslavlja, pucnjavom i trubačima, u kojoj se slavi romantizam nasilja i ulepšavanje sveta strahotama, u kojoj pisac otac nacije u svom najpoznatijem delu tvrdi da je laž srpski nacionalni interes, u takvom društvu niko nema prava da bude u neverici zbog onoga što nam se dogadja, navodi u saopštenju Zoran Vuletić, predsednik GDF.

Kako dodaje, svaka reč ima svoj odjek, pa tako i svako ima i ćutanje. “I svi oni koji su ćutali dok je crkva postajala drugi najveći kapitalista u sekularnoj državi, dok je davala blagoslov i lomila slavski kolač kokošarima i palikućama, dok je promovisala mržnju, mutila vodu i zavadjala region, dok se nije obazirala na integritet ni naših ni tuđih žrtava, dok je srozavala ljudsku sferu, a univerzalnu i spasonosnu Hristovu misao pretvarala u nacionalističko oružje i moralnu konfuziju, svi ti ćutolozi sada nemaju nikakvog prava da budu u neverici”, ukazuje Vuletić.

Prema njegovim rečima, civilizacija nije ništa drugo do upražnjavanje samodiscipline. „Na tom poslu je srpsko društvo teško omanulo. A među glavnim krivcima je i Crkva. I sada, umesto neverice, građanima bi bilo bolje da konačno izađu iz cerebralne menopauze, dobrovoljnog neznanja i neobaveštenosti, pa da se raspitaju malo gde to zapravo žive i koliko su ličnog doprinosa prineli na oltar društvenog kolapsa. Samo onaj koji sebe prekoreva, može sobom i da upravlja. I ako sada neko misli da su samo Porfirije i crkva krivci za ovaj skandal, ili, uostalom, za to što prošlost neće nikako da prođe, onda spas nije ni na vidiku. A patrijarh, ako već voli spiskove, neka sastavi spisak pedofila i korumpiranih popova, pa da mu se društvo oduži tako što će od države tražiti da se po hitnom postupku izbaci veronauka iz škole. Nemaju oni koga šta da nauče“, zaključuje Vuletić.

M. M.

Prethodni tekst
Sledeći tekst