субота, јун 22, 2024

Žene u crnom: Ko je ubio gardiste?

Podeli

BEOGRAD, 5. oktobra 2021. (Beta) – Organizacija “Žene u crnom” održala je danas polusatno “protestno stajanje” u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, povodom 17. godišnjice smrti dvojice gardista u vojnom objektu Karaš u Topčideru.

Deset članova te organizacije razvilo je više transparenata crne boje, na kojima je pisalo “Ko je ubio gardiste?”, “Otkrijte ubice gardista!” i “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Nedaleko od skupa, na kratko se pojavila grupa od desetak mladića u majicama sa nacionalističkim obeležjima, ali im je policija preprečila put, pa oni nisu pokušavali da pridju učesnicima “protestnog stajanja”. Skup je obezbedjivalo dvadesetak policajaca, u uniformama i u civilu.

Gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronadjeni su mrtvi 5. oktobra 2004. u vojnom objektu Karaš u Topčideru. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.