петак, април 12, 2024

Zelenski: Slabost Rusije je očigledna, onaj ko odabere put zla uništava sebe

Slične objave

Podeli

KIJEV, 24. juna 2023. (Beta-AFP) – Oružana pobuna ruske paravojne grupe Vagner ilustruje slabost Rusije, zemlje uronjene u “zlo i haos”, ocenio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je u svom prvom reagovanju na dešavanja u Rusiji, rekao da ko god “odabere put zla ​​uništava sebe”. Aludirao je na predsednika Rusije Vladimira Putina koji “šalje stotine hiljada ljudi u rat da bi se na kraju zabarikadirao u Moskovsku oblast da se zaštiti od onih koje je sam naoružao”.

“Slabost Rusije je očigledna. Potpuna slabost”, naveo je Zelenski u poruci na društvenim mrežama i dodao da je takođe “očigledno da je Ukrajina u stanju da zaštiti Evropu od kontaminacije ruskog haosa i zla”. Prema njegovim rečima, Rusija je koristila propagandu da “prikrije svoju slabost i glupost svoje vlade”.

“A sada je haos takav da niko ne može da laže o tome”, dodao je ukrajinski predsednik.

Putin je danas je u vanrednom obraćanju naciji posle poziva šefa Vagner Jevgenija Prigožina na oružanu pobunu i ulaska plaćeničkih snaga u Rostov na Donu, rekao da je to “izdaja” i obećao da će “braniti narod” i Rusiju. Putin je rekao da pobuna predstavlja “smrtonosnu pretnju za državnost” zemlje i obećao da će kao odgovor na to biti preduzete “stroge akcije”.

Prigožin je u petak izneo niz optužbi na račun ruske vojske uključujući i to da je napala vojni kamp Vagnera u kojem je poginuo “ogroman broj” njegovih plaćenika i obećao da će odgovoriti na te zločine. On je danas rekao da su njegovi borci ušli u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu i da je preuzeo vojne objekte među kojima i jedan aerodrom.