среда, мај 29, 2024

Zelenski povodom snimka odsecanja glave ukrajinskom zarobljeniku: Ruska čudovišta

Slične objave

Podeli

KIJEV/MOSKVA, 12. aprila 2023. (Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je danas “ruska čudovišta” posle objavljivanja videa na društvenim mrežama koji navodno prikazuje odsecanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku.

“Kako ta čudovišta lako ubijaju. Svet treba da vidi taj video o egzekuciji jednog ukrajinskog ratnog zarobljenika. To je video koji prikazuje Rusiju kakva ona jeste”, rekao je Zelenski preko Instagrama.

On je rekao da to nije slučajnost i da se to dešavalo i ranije, da je tako bilo u Buči “hiljadu puta”, u osvrtu na predgrađe Kijeva koje je postalo simbol zlodela pripisanih ruskoj vojsci.

“Zatvorske kazne ubicama, sud državi zla”, rekao je Zelenski.

Kremlj je pozvao danas da se proveri autentičnost videa koji izgleda da prikazuje, prema Kijevu, kako jedan ruski vojnik nožem odseca glavu ukrajinskom zatvoreniku.

“Naravno da se radi o užasnim slikama”, rekao je novinarima portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov. “U svetu ‘fejkova’ u kome živimo treba utvrditi autentičnost tog videa”, dodao je Peskov.

Video od minut i četrdeset sekundi sa neizdrživim slikama kruži od juče. Na njemu se vidi čovek u kamuflažnoj uniformi sa maskiranim licem kako seče vrat drugog čoveka u uniformi koji se bori na tlu vičući “to boli”. Posle nekoliko sekundi uzvici utihnu i čujemo čoveka iza kamere kako na ruskom govori počinocu da “odseče glavu” žrtvi, što on uradi nožem i pokazuje odsečenu glavu kameri.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Kijev i Moskva se uzajamno optužuju za loš tretman zatvorenika koji prema njima predstavlja ratni zločin.

Početkom marta video koji je navodno prikazao kako ruski vojnici ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika izazvao je šok u Ukrajini. U novembru Kremlj je bio ogorčen kada su dva videa pokazala navodno pogubljenje desetine ruskih vojnika koji su se upravo predali ukrajinskim snagama.

UN su u martu optužile i ukrajinske i ruske snage da su počinile pogubljenja po kratkom postupku tokom invazije.