петак, април 12, 2024

Hil: SAD će podržati evropske integracije i razvoju Srbije i regiona

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. aprila 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da je situacija za Srbe na Kosovu sve teža jer su izloženi gotovo svakodnevnim napadima, hapšenjima i drugim pritiscima i ukazao na njihovo sve veće nezadovoljstvo, kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza prištinskih vlasti tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Kako je saopšteno iz njegovo kabineta, Vučić i Hil su razgovarali o bezbednosnoj situaciji i položaju Srba na Kosovu i Metohiji, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i bilateralnim pitanjima.

Vučić je naglasio da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da odgovornom politikom i dijalogom rešava sva otvorena pitanja u cilju boljeg života građana i dodao da očekuje podršku SAD u  svim naporima usmerenim na očuvanje mira i stabilnosti u regionu i postizanje i implementaciju održivih dogovora sa Prištinom, što se prvenstveno odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Ambasador Hil je, dodaje se, istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti da se zalažu za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku SAD evropskim integracijama i razvoju Srbije i regiona.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i povezivanje mogu da budu od ogromne pomoći u otklanjanju političkih problema, navedeno je u saopštenju.