петак, април 12, 2024

Završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. maja 2023. (Beta) – Birališta širom Turske su zatvorena, čime je završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), a oni koji se nađu na biračkom mestu u vreme zatvaranja moći će da iskoriste svoje građansko pravo i nakon 17 sati, saopštila je Visoka izborna komisija Turske.

Građani Turske danas su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata (aktuelnogi predsednika Redžep Tajip Erdogana, Kemala Kiličdaroglua i Sinana Ogana), te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta, prenosi Anadolija. Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je prvi put.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu. Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.