уторак, март 5, 2024

Tužilaštvo BiH: Stigle prijave za negiranje genocida

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 28. jula 2021. – Na osnovu prijava nekoliko građana, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) već je formiralo predmete zbog negiranja genocida, potvrdio je portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić. Nakon što je Visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli da primamo prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, rekao je Grubešić za Radio slobodna Evropa (RSE).

U BiH je od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca, tako da je nejasno da li će prijave o negiranju genocida iznete prethodnih dana imati pravno dejstvo. Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko kome za tri dana prestaje mandat u BiH, zvanično su objavljene u Službenom glasniku BiH 27. jula, kada su objavljene i na službenom sajtu OHR-a.

Navedeno je da stupaju na snagu dan pošto budu zvanično objavljene na službenoj stranici OHR-a ili osam dana nakon što budu objavljene u Službenom glasniku BiH. Za one koji budu kršili zakon o zabrani negiranja genocida predvidjena je kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina. Iz Tužilaštvu BiH su ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini u BiH.

Predstavnici Republike Srpske su pre dva dana odlučili da zbog nametnutg zakona ne učestvuju u radu institucija BiH, pre svega, Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH. U petak će biti održana sednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti doneta dva zakona. Jedan, kojim se odbija Inckova odluka o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida i drugi, kojim se predvidja kažnjavanje svih inih koji RS nazovu genocidnom tvorevinom ili agresorom.

D. B.