недеља, јул 21, 2024

Vuletić: Čime su fascinirani maloletnici koji po hladnoći čuvaju mural osuđenog ratnog zločinca!

Slične objave

Podeli

Da li su nedavni tragični događaji u kojima je ubijeno 17 ljudi i dece sumrak ljudskih prava? Od kojih je najvažnije pravo na život. Da li je pravo na oružje takođe ljudsko pravo kako misli većina amerikanaca? A i mnogi kod nas. Koja su još ljudska prava ovim tragedijama danas u Srbiji ugrožena? Da li je ljudsko pravo zločinca pravo na kaznu? I da li ta kazna može da bude oduzimanje njegovog života za Tanjug TV govorili su pravik Milan Antonijević i predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić.

Milan Antonijević (Foto: juznevesti.com)

Antonijević je mišljenja da je upravo sada vreme da se govori o ljudskim pravima i osnovnom pravu, pravu na život. Moramo da se vratimo na abecedu, šta su zagarantovana prava, kako se odnositi u ovakvim situacijama i koliko treba imati o osećaja za ljudska prava i kada se radi o pravima dece. U protelim decenijama, kaže Antonijević, ljudska prava su bila proglašena za ružnu reč. “Ljudska prava dolaze do izražaja posle užasa II svetskog rata, kada nastaje i Deklaracija o ljudskim pravima.

On kaže da je Srbija potpisnica svih akata koji su u ovom domenu izglasani u Ujedinjenim nacijama i da je “na nama” da se borimo da građani pre svega saznaju šta su ljudska prava, kako se štite i koje su obaveze države.

Vuletić je na početku istakao da je Srbija posle pada Berlinskog zida propustila da shvati mnogo toga. Umesto da to shvati mi smo uzeli automate i topove i pokušavali da menjamo granice. “Da smo razumeli vreme koje dolazi bolje bismo prošli, a mi smo se odlučili za nasilništvo i tako smo i prošli. Kakvu je potrebu imao otac da dete u tim godinama obučava gađanju u streljanama, u kakvom društvu je rastao i sazrevao njegov otac, ko su bili njegovi idoli, zašto je fasciniran oružjem, zašto nije imao empatiju… Imamo decu koja su kao sedamnaestogodišnjaci na minus deset stražarili kod murata Ratku Mladiću. Za šta su ta deca obučena, ko ih je naveo da tu stoje i čuvaju mural čoveka koji je osuđen za najteže ratne zločine!?

Mi kao društvo, rekao je Vuletić, nismo procesuirali devedesete godine. Mi smo usvojili sve okvire, sve rezolucije o ljudskim pravima, usvajamo sve te procedure, ali ih ispunjavamo sa (Vojislav) Šešeljevim sadržajem. To je gubitnička kombinacija za nas…

Više u video prilogu!

D. B.