среда, мај 29, 2024

Zašto zapad, EU i GDF?

Slične objave

Podeli

Važnost zapadnoevropske orijentacije

Beograd se u velikoj meri provincijalizovao, izgubio je intelektualni i moralni nivo, kao i međunarodni kredibilitet

Latinka Perović – istoričarka, članica Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma

Podržavam Građanski demokratski forum (GDF), i više o toga, pokušavam da učestvujem u njegovom radu. Činim to zbog kontinuiteta u jednoj doslednosti koja je postojala oduvek u istoriji Srbije, a to je ta privrženost demokratskim, evropskim vrednostima, onima koje su bile nasuprot nasilju, naročito ratnom nasilju. Tu su ljudi, naročito oni sa kojima se često čujem u Političkom savetu GDF koji su za sve vreme ove duboke krize u Srbiji bili dosledni u toj orijentaciji“.

„Posebno podržavam Forum zbog Zorana Vuletića, kojeg već dugo poznajem. Posebno dve stvari cenim kod njega, prvo čovek je obrazovan, nikada nije napuštao bavljenje svojom profesijom a paralelno sa profesijonalnim radom on se ozbiljno i temeljno angažovao da u društvu dođe do promena, naročito nakon dvehiljadite. Upoznala sam ga na opštini Zvezdara, oni su bili entuzijasti, pokrenuli su reforumu administracije opštine, imali su ogromne rezultate. On je pokrenuo mogućnost susreta građana Zvezdare sa raznim ljudima i sama sam često odlazila na te razgovore. To je bila obećavajuća orijentacija koja je živela i trajala sve do fatalnog ubistva premijera Zorana Đinđića. Ta orijentacija se održala jako teško, uz ogromne pritiske, uz napade režima. Trenutno ona se manifestuje preko Građanskog demokratskog foruma“.

„Veoma mi je drago što će GDF izaći na izbore i što je Zoran Vučletić kandidat gradonačelnika. Mesto gradonačelnika je veoma teška i odgovorna pozicija. Beograd je u vreme prve i druge Jugoslavije bio glavni grad, ali to nije više, on se u velikoj meri provincijalizovao, izgubio je intelektualni i moralni nivo, kao i međunarodni kredibilitet. Vrlo je teško tu okupiti se oko jedne orijentacije, koja sve ovo o čemu kao izgubljenom govorimo može da u Beogradu održi i da ga na neki način produbi i proširi“.

„Zato smatram da će Vuletić sa iskustvom koje ima biti novi čovek u Beogradskom političkom okruženju i da će moći da uspešno promiče ove vrednosti koje zagovara GDF. Tu bih istakla naročito osećanje za proporcije. Mi smo mala, siromašna zemlja, demografski jako osiromašena, ogroman broj mladih stručnih ljudi je otišao, ostali su stari. Mislim da je okupljanje tog preostalog potencijala oko GDF od vitalne važnosti“.

foto: portalforum.rs

„Smatram jako važnim to što GDF pokazuje otvorenost, spremnost za kompromise koji su u Srbiji ravni izdaji. Mi ne tražimo, naravno, da budemo identični sa programskim orijentacijama drugih asocijacija i političkih organizacija. Za nas je dovoljno da su to grupacije koje su spremne da naprave bilans. Ja sam rasla sa politikom koja je dovela do tako masovnih i teških ratnih zločina, i koja se, nažalost, održava. U suštini, u ratu je formirana jedna društvena stuktura, koja je dobila ekonomsku i političku podršku, i ona silovito želi da se održi”.

„Za nas je dovoljno da se nađemo na zapadno-evropskoj orijentaciji. Onoj koja podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (EU), iz toga proizilaze i naši odnosi sa susedima i unutrašnja politika koja je, naravno, koncentrisana na modernizaciji društva sa krajnjim ciljem da zadrži mladu generaciju u zemlji”.

“Sve drugo je put u dalju istorijsku katastrofu”, poručila je Latinka Perović.

Dragan Banjac