недеља, мај 26, 2024

Zašto predsednik Srbije ne može u Jasenovac?

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. jula 2022. – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića.

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz nezvaničnih izvora o mogućoj poseti predsednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. jula 2022., ima čast istaći sledeće:

Ministarstvo vajskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svake posete stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane. Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva.

Ministarstvo vanjskih i uvropskih poslova takođe ukazuje da posjeta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prrilikom nisu službeno informirane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog ličnog poštovanja, stoji u noti hrvatskog ministarstva.

Ana Brnabić: Skandal!

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hteo danas da privatno poseti Jasenovac, ali da je odložio tu posetu „zarad dobrih odnosa“ Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas poseti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti „najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske“.

„Nije mi jasno da li mu je zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gde da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni neverovatan presedan“, rekla je Brnabić i dodala da je to „brutalno gaženje slobode kretanja“.

Vučić kontaktirao Pupovca

Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je danas privatno posetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno da  poseti Jasenovac, mesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i ako želi može da mu se  pridruži, a ako smatra da treba, da obavesti i hrvatsku Vladu.

U Hrvatskoj su ovo razumeli kao nameru da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a onda bi predsednik Srbije mogao da igra žrtvu u svojoj zemlji jer mu Hrvati nisu dozvolili da uđe u zemlju. Nije poštovao nikakav protokol, hteo je sve da uradi bez procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojom TV ekipom pređe hrvatsku granicu i ovde radi šta je hteo.

(D. B./Danas)