недеља, мај 26, 2024

Vučiću nikad više ne treba dopustiti dolazak u Hrvatsku

Slične objave

Podeli

Goran Vojković

AKO mislite da je najnovija srpska provokacija došla slučajno par dana nakon što je Hrvatska primljena u eurozonu i nakon što se završavaju pripreme za prijem Hrvatske u schengensko područje – krivo mislite.

Ništa se u ovim krajevima ne događa slučajno. Činjenica da se Hrvatska priključuje grupi najrazvijenijih država svijeta, da se ukidaju granične kontrole prema zapadu, dok granica Hrvatske prema Srbiji postaje dobro kontrolirana vanjska granica Europske unije – nešto je što je Vučiću, Vulinu i svoj toj ekipi političkih luzera teško prihvatiti.

Rat u kojem je Vučić je odabrao biti ratni huškač

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rođen je 1970. godine. Postao je član Srpske radikalne stranke 1993. godine, kada je izabran za zastupnika u parlamentu. Dakle, član i aktivist upravo one stranke koja je sa svojim predsjednikom, četničkim vojvodom Vojislavom Šešeljem zagovarala veliku Srbiju i pomagala četničke paravojne postrojbe, posebno Bele orlove zvane i Šešeljevci, četničke jedinice koje su ubijale i pljačkale po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vučić je 1995. postao generalni tajnik upravo te stranke. Godine je to kada pamtimo njegov govor iz Gline, kada je vikao kako “Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći”. Bilo je to u doba kada je Hrvatska imala već respektabilnu vojnu silu, opskrba ekonomski uništene samozvane RSK je ovisila o uskom koridoru preko zaraćene BiH te umjesto da smiruje strasti i traži mirno rješenje – Vučić je podrivao vatru i dizao tenzije.

Dosta godina kasnije pronađena je još jedna zanimljiva snimka Aleksandra Vučića, također iz 1995. godine, na položajima iznad Sarajeva. Dok je Sarajevo gladovalo pod opsadom srpskih snaga pod vodstvom Radovana Karadžića, dok su u gradu ginuli i Bošnjaci i Hrvati i Srbi – Vučić se uz svog šefa Šešelja naslikavao iznad Sarajeva, držeći u rukama kalašnjikov.

Ministar Vulin je počeo s glupostima još prošli mjesec

Ova najnovija priča je počela još prošli mjesec kada je ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio na 22. zavičajnom zboru u Bukovcu kod Novog Sada kako je “stvaranje srpskog sveta proces koji se ne može zaustaviti” i nastavio pričom kako bi Srbi trebali biti jedinstveni i da o pitanjima od nacionalnog interesa “odlučuju zajedno u Beogradu, u prijestolnici svih Srba”. Kako, čini se, ova izjava nije prošla dovoljno zapaženo, onda je trebalo krenuti dalje – pa su se sjetili nove ideje. Posjet Vučića Jasenovcu, “privatan posjet”, bez ikakve najave!

Naravno da posjet jednog predsjednika drugoj državi ne može biti baš sasvim privatan, posebno ako govorimo o posjetu Memorijalnom muzeju Spomen-područja Jasenovac, mjestu gdje je bio ustaški koncentracijski logor.

Zloupotreba tragedije Jasenovca

U pitanju je – ne treba tu okolišati, obična politička provokacija, vidi se to po spremnim odgovorima cijele srpske vrhuške. Krenuli su srpski političari odmah s povijesnim lažima, prvo je srpska premijerka Ana Brnabić krenula s onom kako su u Jasenovcu pobijene “stotine tisuća Srba”. Podsjetimo se, broj ubijenih u Jasenovcu je nakon Drugog svjetskog rata uvelike politički uvećan, kažu da je to jedan od razloga zašto Tito nikada nije posjetio Jasenovac.

Danas službeni podaci Spomen-područja Jasenovac govore o 83.145 poimenično nabrojane žrtve, a istraživači iznose procjene od 80.000 do 100.000 ukupno ubijenih. Ne samo Srba – ubijani su i Židovi i Hrvati koji su bili protivnici režima, čak je u Jasenovcu mučena i ubijena grupa katoličkih svećenika iz Slovenije. Znamo da su tamo učinjeni užasni zločini, znamo i da ih ovdje nitko ne poriče.

No znamo i da ustašku vlast hrvatski narod nije nikada birao – bila je nametnuta od nacista, na čelu s izdajnikom i zločincem Pavelićem. Hrvati su masovno bili dio antifašističke koalicije – uostalom i u Domovinskom ratu Hrvatsku je vodio partizanski general Franjo Tuđman, a i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske 1992.-1995., stožerni general Janko Bobetko, bio je partizanski borac još od srpnja 1941., borac upravo onog prvog Sisačkog partizanskog odreda. Trojicu braće su mu ubili ustaše.

Povezivanje suvremene demokratske Hrvatske, članice Europske unije i NATO-a, s propalom satelitskom nacističkom NDH postoji samo u glavama par hrvatskih političkih budala s ruba politike, no nažalost postoji i u vrhu vlasti današnje aktualne srpske politike koja se, zanimljivo, jako voli baviti upravo Hrvatskom.

Hrvatska ima pravo odrediti tko će doći na njen teritorij

Srpska premijerka je danas ispalila još jednu glupost: kako je zabrana ulaska u Hrvatsku predsjedniku Vučiću “brutalno gaženje slobode kretanja”. E, pa, međunarodno pravo je jasno – ne postoji neko pravo šetkanja po drugim državama. Sloboda kretanja je sloboda kretanja po svojoj zemlji, otići u drugu državu možeš ako te tamo žele i prime.

Postoje izuzeci među državama EU gdje postoji sloboda kretanja radi hrpe dogovora među članicama, ali Srbija nije u EU. Čak ni ulazna viza, mnogi su se to uvjerili kada su htjeli posjetiti SAD, ne znači ništa ako se ne svidiš imigracijskom službeniku. Hoće li netko imati pravo ući u drugu državu – odlučuju građani i vlast druge države.

Godina je 2022. Hrvatska je na putu potpune integracije u Europu, dio svijeta iz kojeg smo prisilno izgurani 1918. godine. Plaćat ćemo istom valutom u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, moći ćemo bez graničnih kontrola do Ljubljane, Beča, Praga. Stekli smo na tom putu integracija mnoge nove prijatelje i obnovili mnoge stare političke i gospodarske odnose.

Štoviše, treba istaknuti, Crna Gora koja je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku danas nam je saveznik unutar NATO-a, službeno se ispričavši za agresiju. Već davne 2011. godine, crnogorski mediji su 20. godišnjicu napada na Dubrovnik obilježili naslovom “Dvije decenije sramote”. Primjer je to kako se može prihvatiti odgovornost i kako dvije zemlje mogu krenuti dalje kao dobri susjedi. Srbija, glavni poticatelj i pokretač ratova na području bivše Jugoslavije, to nije napravila.

Pelješki most, Euro, Schengen – sve to svrbi velikosrpsku politiku

Hrvatska ovih dana napokon postaje i fizički teritorijalno cjelovita – otvara se Pelješki most. Od prvog siječnja ulazimo u eurozonu. Raste nam kreditni rejting. Vrlo moguće da ulazimo i u schengensko područje, što je izvrsna vijest za sve koji se bave turizmom – Talijanima, Slovencima i Austrijancima će biti puno lakše “skoknuti” na vikend u Hrvatsku i produljiti nam sezonu.

Ratni huškač Vučić to ne može podnijeti.

Napravit će sve da stvori neki skandal, da nešto pokvari, da radi upravo ono što je radio 90-ih – širi zlo. I znate što? Previše je ljudi, dragih i dobrih ljudi, i Hrvata i Srba i drugih poginulo za ovu Hrvatsku da bi se likovima poput Vučića dozvolilo da se ikada više pojave na hrvatskom državnom teritoriju.

Kopno, more i zračni prostor Republike Hrvatske trebaju ostati trajno zatvoreni za Aleksandra Vučića, Šešeljevog potrčka. Previše je taj lik napravio zla i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima. Previše je krvi proliveno za ovu zemlju da bi likovi poput Vučića imali uopće pravo njome hodati.

(Index.hr)