недеља, мај 26, 2024

Zaokret Australije u “crveno”

Slične objave

Podeli

Piše: Vasiljko Vukoje

U subotu, 21. maja državljani Australije na federalnim izborima izabrali su novu vladu, na čijem je čelu Anthony Albanese. Poslije devet godina došlo je do smjene konzervativne Liberalne stranke, pa će sljedeće tri godine Australiju voditi laburisti, odnosno Radnička partija ili crveni, kako su poznati u narodu.

Federalni izbori održavaju se svake tri godine, a poraz Scota Morissona, iako očekivan. bio je vrlo ubjedljiv, gotovo da se može nazvati debaklom njega i Liberalne partije. Bilo je mnogo iznenađenja, posebno u najbogatijoj državi Australije, Quinnslandu  u kojoj je veliki pobjednik Stranka zelenih.

Prvi federalni izbori nakon pandemije korone, koja još traje u puno lakšem obliku, pa su mjere potpuno ublažene označili su kako kažu pobjednici, novi početak za sve ljude koji žive na najudaljenijem kontinentu. Poznata politička floskula, koje ne nedostaje ni u Australiji.

Gospodin Albanese, kojem prezime upućuje na porijeklo, rođen je 1959. godine u Sidneju, u radničkoj familiji, odrastao  s majkom a da oca nikada nije upoznao, postao je trideset i prvi izaslanik britanske krune u Australiji i formiraće vlast sa 76 mjesta u Senatu. On je vođa svoje partije od 2019. godine i utisak je da je dobio izbore prije svega zahvaljujući dosadašnjem prvom ministru Morisonu i njegovim brojnim pogrešnim procjenama i odlukama, koje su često nailazile na žestok otpor prije svega radničkih sindikata, ali i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, a njegova nepopularnost rasla je iz dana u dan.

Posebno mu se zamjeralo što je za vrijeme velikih požara otišao na godišnji odmor  na Havaje, i iako se vratio drugi dan po odlasku, javnost mu to nikada nije oprostila. Morisonu su zamjerali i mjere protiv korone i kako su to navodili njegovi politički protivnici, lošim upravljanjem bolnicama i zdravstvenim sistemom, niskim primanjima medicinskih sestara, ali i sporim povećavanjem najnižih novčanih primanja osobama koje su trebale brigu 24 sata dnevno. Ovo zvuči pomalo nestvarno ako se zna da su mnogi Australci za vrijeme pandemije primali ista novčana sredstva kao da svakodnevno rade.

Australija ima najefikasniji sistem zaštite i novčane pomoći roditelju s djetetom bez bračnog druga, ali i porodica koje imaju troje i više djece, poznato je i onima koji su protiv ekonomskih mjera bilo koje vlasti u Australiji, i godinama traže da se prekine s welfare davanjima, koja su na snazi od 1945. godine.

Povodom najnovije svjetske krize, rata u Ukrajini, vlada Australije odobrila je svakom penzioneru jednokratnu novčanu pomoć od 500 dolara zbog povećanih troškova osnovnih životnih namirnica, poljoprivrednih proizvoda i povećanih cijena goriva, iako je u Australiji najjevtinije u zapadnim zemljama i trenutno je litar goriva u prosjeku 150-1.75 $.

Odlazećem premijeru se zamjeralo i zato što je nijemo posmatrao dok Kinezi jačaju svoje trgovačke ali i vojne veze sa Solomonskim ostrvom. Što se Srba, ali i ostalih naroda iz Jugoslavije (nikad ne upotrebljavam bivša, jer ne postoji ni  bivša Austro-Ugarska ni bivša Pruska npr.), masovno su glasali za Albanesea, odnosno protiv Morisona.

Iz svih navedenih razloga uz još jedan, neprihvatljivo ponašanje i odnos gospodina Morisona prema Novaku Đokoviću u februaru ove godine, a priču znate. I tako dok na Balkanu dva najveća naroda postanu bliska u slučaju slavlja, Konstrakta i u slučaju tuge, Periš, u Australiji prvo je potrebno da se dogodi korona, pa da na demonstracije idu zajedno Srbi i Hrvati, a onda neprihvatljivi odnos vlasti prema Novaku Đokoviću, umnogome pomogne da se ta vlast na izborima promijeni.

Ne treba miješati sport i politiku, bila je maksima prošlih vremena. Što se australijskih izbora tiče, Novak je pomogao novom premijeru. A hoće li popularni i svježe razvedeni Anthony dobiti nove izbore za tri godine zavisiće od mnogo stvari.

Ne samo od Australian Open.